Opstaje obveza raspisivanja natječaja na Korani i u Nazorovoj

Uvažile su se primjedbe građana i struke, no oporba smatra da je sjednica na kojoj su se usvojile izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana nepropisno sazvana i SDP će možda pokrenuti upravni postupak kojim bi se odluke donesene na toj sjednici poništile

Autor: Marin Bakić

U utorak je Gradsko vijeće Karlovca usvojilo prijedlog gradonačelnika Karlovca o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana koji zadržava obvezu raspisivanja urbanističko-arhitektonskih natječaja na lokaciji nekadašnjeg Hotela „Korana“ te u Nazorovoj ulici kod ulaza u veliki pothodnik gdje se planira izgradnja nebodera.

U biti se odredbe GUP-a koje se odnose na te dvije lokacije nisu mijenjale, što su i zahtijevali građani i struka. Gradonačelnik Damir Mandić je ujedno otkrio da se pripremaju četvrte izmjene GUP-a, no ne i detalje. Ipak, i ove treće izmjene bi mogle biti opozvane jer su donesene na sjednici koja po nezavisnim vijećnicima Davoru Petračiću, Tihomiru Ivšiću i Mariji Bodrožić-Zorić te Klubu vijećnika Socijaldemokratske partije Hrvatske nije sazvana u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća. Umjesto izvanredne – sazvana je redovna umjesto da se pričekao rujan kada je predviđen početak zasjedanja.

  • Za sjednicu sam saznao tako što sam na moru susreo kolegu vijećnika iz Hrvatske demokratske zajednice koji me informirao da će se održati – kaže Čedomir Tatalović iz Živog zida.

SDP razmišlja o pokretanju upravnog postupka za poništenje odluka donesenih na ovoj sjednici.

  • Predsjedništvo Gradskog vijeća nije odradilo dobar posao. Ne kažem da je prijedlog izmjena i dopuna GUP-a loš, no formalna strana je zabrljana do kraja – kaže SDP-ovac Dubravko Golubić.

„Ozbiljni vijećnici odlaze na godišnje odmore upravo se konzultirajući s Poslovnikom koji kaže do kada traje stanka“, veli Petračić.

  • Očito je sjednica sazvana zbog izmjena GUP-a, i to nakon minimalno provedene javne rasprave. To radi još samo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić“, kritizira nezavisna vijećnica M. Bodrožić-Zorić.

„Rasprava s općom i stručnom javnošću je održana, a nakon toga je prijedlog izmjena i dopuna GUP-a izmijenjen. Postupak traje već šest mjeseci i vjerujem da su vijećnici upućeni“, odgovara Mandić na prozivke.

  • Razlog za sjednicu je projekt aglomeracije kojeg upravo prijavljujemo, a zbog kojeg moramo donijeti izmjene po zahtjevu tvrtke Vodovod i kanalizacija. Drugi je razlog što su neke teme povezane s GUP-om izazvale velik interes javnosti. Nakon uvažavanja primjedbi je važno da svi znaju na čemu su. Zahvaljujem svima koji su se potrudili, posebno stručnoj javnosti. Rasprava je bila kvalitetna – kaže Mandić.

„Nisam nikada izjavio da ćemo donirati ulagaču sredstva za raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja na Korani, nego da Grad bude nositelj raspisivanja natječaja za javni prostor u koji je uključeno i privatno zemljište. Onaj prostor zaslužuje vrhunski hotel“, odgovara Mandić na prozivke da je najavio kako će Grad Lani commerce donirati 440.000 kuna za raspisivanje natječaja.

Tatalović smatra da Karlovac nije zreo za natječaje koji su uglavnom namješteni.

  • Niti jednom arhitektu koji drži do sebe nije prihvatljivo da o njegovom radu odlučuju općinski činovnici – kaže Tatalović.

„Unutar struke postoje poprilično oprečna mišljenja. Kako pronaći točku suglasja? Ono je potrebno“, odgovara Mandić, dodajući kako vjeruje u institut arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

  • Procedura, zakonitost, transparentnost – to su pozicije s kojih smo pristupili izmjenama i dopunama GUP-a. Raspoloženi smo za privatne ulagače koji će uvažiti da kontekst u kojem djeluju, u gradu – kaže Mandić.