Hrvatska komora arhitekata: Zidu nije mjesto na Korani

"Bilo kakav projekt zida morao bi biti u skladu s urbanističko-arhitektonskim natječajem, ali s natječajem koji bi se provodio za cjelokupni zahvat u prostoru, ne samo za zid, nego i hotel u cjelini, kao što je definirano važećim planovima", stoji u otvorenom pismu predsjednice Hrvatske komore arhitekata Željke Jurković i predsjednika Vijeća Područnog odbora HKA Matije Vinskog gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću

Autor: Marin Bakić

Zidu u bilo kojem obliku nije mjesto na toj lokaciji nekadašnjeg Hotela „Korana“, a dodatno naglašavamo da nije izvorno nikada postojao na tom mjestu. Bilo kakav projekt zida morao bi biti u skladu s urbanističko-arhitektonskim natječajem, ali s natječajem koji bi se provodio za cjelokupni zahvat u prostoru, ne samo za zid, nego i hotel u cjelini, kao što je definirano važećim planovima – stoji u otvorenom pismu predsjednice Hrvatske komore arhitekata Željke Jurković i predsjednika Vijeća Područnog odbora HKA Matije Vinskog gradonačelniku Karlovca Damiru Mandiću.

„Izdanom dozvolom za rekonstrukciju hotela predviđa se samo njegova rekonstrukcija u postojećim gabaritima. Iz tog razloga nikako nije moguće izdavanje akata u prostoru za pojedinačne zahvate mimo izdane dozvole, odnosno mimo originalnog projekta, a bez provedbe javnog urbanističko – arhitektonskog natječaja za cjelokupan zahvat“, nastavljaju Ž. Jurković i Vinski.

Kritiziraju njegov dopis od 4. lipnja kada je iz različitih razloga prozvao niz osoba iz opozicije i Građanske inicijative „Spasimo Koranu“, pa i Društvo arhitekata građevinara i geodeta Karlovac.

  • osuđujemo prozivanje kolega arhitekata kao i prozivke koje su im bile upućivane od gradskih tijela. Arhitekti u svojim istupima niti na koji način nisu djelovali politikantski, niti su zastupali privatne interese, nego su se zalagali za dobrobit Karlovca, odnosno štitili su gradski prostor.
    Djelovanje arhitekata niti na koji način ne narušava investicijsku klimu niti imidž Karlovca. Nitko od arhitekata ne djeluje na takav način, a pozitivna investicijska klima itekako je dobrodošla, ali nikako mimo odredbi važećih prostornih planova ili odredbi važećih zakona – ističu Ž. Jurković i Vinski.

„Komora i DAGGK djelovanjem i svojim nastupima su uvijek prvenstveno branili i zastupali javni prostor i javni interes“, napominju Ž. Jurković i Vinski.

Zatražili smo očitovanje gradonačelnika na otvoreno pismo.