U Puli održana Akademija razvoja lokalnih zajednica

Organizirala ju je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, a Udrugu za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka zastupao je zamjenik predsjednice Marin Bakić

Autor: Miroslav Katić

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala je proteklog vikenda u Puli novi program edukacije pod nazivom „Akademija razvoja lokalnih zajednica“ a osmišljena je na način da educira ljude kako bi kroz stečena znanja i vještine, posebno osobne i društvene vještine, u svojoj lokalnoj zajednici pokrenuli promjene.

“U kontekstu razvoja lokalnih zajednica misli se na uključivanje i umrežavanje različitih dionika, predstavnika formalnih i neformalnih grupa građana, udruga, institucija, ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave a po pitanju osmišljavanja i provedbe različitih društvenih sadržaja i društvenih programa koji će doprinijeti boljem životu u lokalnoj zajednici”, objašnjava Valentina Žgomba iz Zaklade.

  • Od 27 prijava, odabrano je 18 polaznika koji su intenzivno radili cijeli vikend a prošli su teme koje su važne za pokretanje promjena. Od toga što je zajednica, što je društveni kapital, što je općekorisna svrha i djelovanje, kako se razrađuju ideje, projekti i programi, što su aktivnosti, kako se mogu financirati projekti u zajednici, koliko je važno umrežavanje i komunikacija sa zajednicom ali i koje su osobne vještine važne za društveno djelovanje i pokretanje promjena – dodaje V. Žgomba.

Predavači na Akademiji bili su Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, Nataša Vrsaljko Alić, certificirana poslovna i životna trenerica iz centra Abeona, Muamer Mujević, direktor marketinške agencije Iconis i Vigrid Strategy konzultant te Aleksandra Lera, voditeljica projekata u Volonterskom centru Istra.

“Polaznici ove Akademije odabrani su jer svjesno žive svoje mjesto, svoju društvenu i prirodnu okolinu, vrednuju život u svojoj zajednici, svjesni su mogućnosti koje postoje i žele nešto učiniti, ljudi koji već jesu i još će više biti pokretači promjena u svojoj okolini, dolaze iz različitih područja Republike Hrvatske – Istarske (Pićan, Vrsar, Pazin, Pula), Primorsko-goranske (Rijeka, Matulji, Delnice, Prezid), Karlovačke (Karlovac, Duga Resa, Vojnić), Sisačko-moslavačke (Hrvatska Kostajnica, Glina, Gornji Viduševac) i Krapinsko-zagorske županije (Gornja Stubica)”, dodaje V. Žgomba.

  • Specifičnost ovog programa je što će se on nastaviti kroz individualno mentorstvo prilagođeno provedbi konkretnih društvenih programa u pojedinim lokalnim zajednicama. Polaznici su kroz ova tri dana promišljali o tome kako povećati društveni kapital u svojoj zajednici, koji sve resursi postoje te koji društveni program žele provesti. Ideje su vrlo različite, od suradnje sa mjesnim odborima, stvaranja novih vrijednosti kroz okupljanje poljoprivredne i turističke ponude, osvještavanja o društvenim poduzećima, osvještavanja o vrijednosti kulturne i povijesne baštine, program predavanja i radionica za građane kojim će se doprinijeti osvještavanju o različitim temama u zajednici, poticanje međugeneracijske solidarnosti kroz pokretanje amaterskog kazališta, okupljanje zajednice u osvještavanju djece o važnosti zdrave prehrane, poticanje liderstva kod mladih osoba, pripremi kulturnih programa za mlade temeljem istraživanja njihovih potreba te program poticanja na sudjelovanje građana u objavljivanju vijesti – izvještava V. Žgomba.

“Akademija razvoja lokalnih zajednica”, dio je provedbe programa ‘Aktivni u zajednici’ koji provodi Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, te su svi troškovi provedbe pokriveni iz sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

  • Ovakva vrsta edukcije sve je potrebnija i svakako će se u narednom razdoblju raditi na razvoju programa Akademije, na proširenju i nadopuni novim aktualnim temama vezanih za razvoj lokalnih zajednica, od održivog razvoja, dobre ekonomije, društvene učinkovitosti do javnih politika koje to mogu omogućiti, te će se u suradnji sa Nacionalnom zakladom i drugim regionalnim zakladama koje provode program “Aktivni u zajednici” promišljati na koji način Akademiju razvoja lokalnih zajednica unaprijediti u narednim godinama – dodaje V. Žgomba.

Udrugu za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka te portal Aktiviraj Karlovac predstavljao je Marin Bakić, zamjenik predsjednice odnosno glavni urednik.