Loncu poklopac: Novo vrijeme, stara priča

U Jarnjevićevom interesu je da se proveo pravi, a ne pro forma natječaj za izbor direktora. Potpuno je suprotno čitavom Ivkinom ranijem zalaganju i gradskom interesu tvrditi da nije važno je li netko član HDZ-a sve dok je stručan i sposoban. Može ta stranka postavljati na dužnosti svoje članove koji su najbolji među nama, ali ako to radi na farsičan način i isključujući ostale iz mogućnosti da se natječu za te pozicije ne samo da iskazuje nepoštovanje i skepsu prema kvalitetama svojih članova, nego gradi društvo nejednakih prilika, nepovjerenja u institucije, njihove predstavnike i političke stranke. Pita se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „odakle se pojavio“ Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida. I Bunjac i Živi zid su proizvod partitokratskog sustava i praksi koje je, u Karlovcu naročito, usavršio HDZ koji vrijeđa svoje članove poput Jarnjevića ne vjerujući u njihove sposobnosti

Autor: Marin Bakić

“Ne možemo ne primijetiti da otkad u Karlovcu konce vuče novi gradonačelnik Damir Mandić, izbori ravnatelja i direktora više ne odišu grubom i bahatom demonstracijom sile HDZ-a, već racionalnošću i u krajnjoj liniji, političkom pristojnošću“, tvrdi kolumnist Kaportala Tihomir Ivka u ponedjeljak.

„Zar je uopće važno je li nova ravnateljica Gimnazije Snježana Štranjger članica HDZ-a ili ne kad se znaju njene stručne reference i činjenica da je baš nju radni kolektiv htio za ravnateljicu? Je li važno na kojem pročelničkom mjestu u Gradu ili Županiji radi supruga novog direktora gradske tvrtke ‘Mladost’ Tihomira Jarnjevića, koje je on stranke simpatizer ili član kad se zna da je fakultet završio u Americi, da ima iskustvo rada u velikim kompanijama realnog sektora i da je – na koncu – bio vrhunski sportaš i nastupio na Olimpijskim igrama? Pitanje stranačke pripadnosti postaje izlišno ako iza čovjeka stoji primjereno obrazovanje i poslovno iskustvo. Još je rano za svođenje računa, ali ako se po jutru dan poznaje, Karlovac je nakon dugo vremena možda dobio gradonačelnika koji ne živi na političkom licemjerju i praznim floskulama, gradonačelnika koji zaista prakticira ono što propovijeda“, smatra Ivka.

Naravno, ne slažemo se sa cijenjenim autorom kolumne „Signali nad gradom“ i sve što je naveo kao argument ublažavanja partijske prisile je argument u prilog tezi da je sve ostalo isto. Griješi se i utoliko što Gimnazija Karlovac nije ustanova Grada Karlovca, nego je u županijskoj ingerenciji. U biti je sve navedeno dokaz teze da bivši gradonačelnik, a sadašnji župan Damir Jelić i dalje suvereno kadrovira po gradskom sustavu. Mandić ne zna tko je Jarnjević, a to dokazuje njegova izjava na prozivke političkog aktivista Nikole Badovinca koji se javio na još jedan natječaj, ovoga puta za izbor direktora gradske tvrtke Mladost. „Njegove reference, što profesionalne što stručne, definitivno ga kvalificiraju za direktora jedne ovakve tvrtke. Četiri godina studija u SAD-u, 14 godina rukovodećeg iskustva, ja mogu reći čak, u multinacionalnim kompanijama. K tome Karlovčani ga znaju i kao zlatnog olimpijca, 2000. godine. Sve ga to kvalificira za jedno tako odgovornu funkciju, direktora Mladosti“, kazao je Mandić.

To što Jarnjevića naziva zlatnim olimpijcem razotkriva da Mandić ne zna o čemu odnosno o kome govori jer izraz podrazumijeva da je osvojena zlatna medalja. Kao što je naveo Ivka, Jarnjević je vrhunski sportaš i njegovo sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sydneyju predstavlja jedan od najvećih uspjeha karlovačkog sporta. Njegova stručnost je također nedvojbena, a isticanje činjenice da je studirao u Sjedinjenim Državama je potpuno nepotreban snobizam. Sva je prilika da će se Jarnjević iskazati dobrim direktorom kao što se Marina Jarnjević pokazala dobrom gradskom pročelnicom i kao što se pokazuje dobrom županijskom. Međutim, sve to ne znači da su se vremena promijenila jer je i ranije bilo dobrih kadrova na pozicijama. Činjenica je ipak da za dobit takav angažman trebaš biti – član Hrvatske demokratske zajednice i u Jelićevoj milosti, a samim time nije presudna tvoja stručnost i na toj poziciji nisi stručnjak, nego političar.

U Jarnjevićevom interesu je da se proveo pravi, a ne pro forma natječaj za izbor direktora. Potpuno je suprotno čitavom Ivkinom ranijem zalaganju i gradskom interesu tvrditi da nije važno je li netko član HDZ-a sve dok je stručan i sposoban. Može ta stranka postavljati na dužnosti svoje članove koji su najbolji među nama, ali ako to radi na farsičan način i isključujući ostale iz mogućnosti da se natječu za te pozicije ne samo da iskazuje nepoštovanje i skepsu prema kvalitetama svojih članova, nego gradi društvo nejednakih prilika, nepovjerenja u institucije, njihove predstavnike i političke stranke. Pita se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković „odakle se pojavio“ Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida. I Bunjac i Živi zid su proizvod partitokratskog sustava i praksi koje je, u Karlovcu naročito, usavršio HDZ koji vrijeđa svoje članove poput Jarnjevića ne vjerujući u njihove sposobnosti.

Gradonačelnik je, nadalje, najavio u predizbornoj kampanji da će za njegove vlasti zapošljavanja biti transparentna. Ne vidimo nikakve razlike u praksama prije i nakon izbora Mandića za prvog čovjeka grada, ali smo primijetili da među pročelnicima koje je odabrao i predstavio u Ivkinom kafiću Ziggy nema Marine Grčić, do lani pročelnice Upravnog odjela za investicije i europske poslove. Ona je degradirana dolaskom Mandića, unatoč tome što je najzaslužnija za uspjeh projekta „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ kojeg je Europska unija financirala s 36,2 milijuna kuna i čime je izgrađeno 36,7 milijuna kuna vrijedno zdanje na desnoj obali Korane – Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac. Dva puta je Karlovac ostvario velika infrastrukturna ulaganja sredstvima Europske unije i dva puta su najzaslužniji za to kažnjeni. Prvo je Krešimira Veblea, stručnjaka u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija, zaslužnog za 36 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje pročistača otpadnih voda Karlovca i Duge Rese koji je EU financirala s 22 i pol milijuna eura, a država s 13 i pol milijuna eura, tadašnji direktor, a sadašnji zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak praktički otjerao iz tvrtke. Mandić je unatoč tome, po vlastitom priznanju, odabrao Mrzljaka za svog zamjenika. M. Grčić je pak lišena pročelničkog statusa i postavljena na mjesto voditeljice Odsjeka za EU fondove u Upravnom odjelu za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove. Nije li upravo to razlog za kritiku vlasti? Ne možemo govoriti o novom pristupu stručnosti i kadroviranju jer stručnost i zasluge ništa ne moraju značiti, ako si nezavisan.

„Svi će u jednom trenutku dobiti priliku reći što misle. Kao gradonačelnik ću preuzeti obvezu od svih, a to je da kažu što su spremni napraviti. Imamo malu boljku, a to je da imamo o svemu mišljenje, volimo malo kritizirati, ali ‘ne moj me sada’. Volio bih da ostane glede Dana piva doza kritike i kozerije, ali da onda ostanu ljudi koji su spremni nešto i odraditi“, kaže gradonačelnik nekidan na Trendu i to oslikava koliko je Karlovac devastirana sredina.

Netko tko je došao prije deset godina u Karlovac i kojem se od tada otvorilo sve – zaposlio sebe, postao gradski vijećnik, postao ravnatelj Gimnazije Karlovac, postao predsjednik Gradskog vijeća, a naposljetku je postao i gradonačelnik bez da se na tom putu igdje spotaknuo – kojemu je na kraju svega grad serviran na pladnju, proziva one koji kritiziraju, bez da „nešto i odrade“. Time ne samo da Mandić iskazuje još jednom nedemokratski stav da kritika nije vrijedan doprinos – valjda svi trebamo zgrabiti lopate pa na radnu akciju – nego i još jednom potvrđuje cinizam SKHDZ-a i Jelića koji su takav kadar instalirali na čelo grada.

S Mandićem je navodno nastupilo novo vrijeme, ali je ostala stara priča.