HND Karlovac vlastima: Koja je budućnost gradskih medija?

Autor: Vedran Gvožđak, Damir Kundić

Mračna rupetina. Foto: Alexandre Dulanuoy. Izvor: https://www.flickr.com/photos/adulau/

Od predstavnika gradske vlasti, u prvom redu, gradonačelnika Damira Jelića očekujemo da javnosti konačno pruži decidirani odgovor na ovo pitanje, budući sve što se unatrag desetak mjeseci zbivalo u famoznom procesu „restrukturiranja gradskih medija“ može, nažalost, voditi samo do dva zaključka.

Prvi je da vlast u ovom trenutku nema razrađen plan kako Hrvatski radio Karlovac treba izgledati ‘sutra’, a drugi da je cilj, na mala vrata, zapravo ugasiti gradske medije. Obje su varijante jednako tragične.

Javnost, podsjećamo, nikad nije doznala što predviđa Program konsolidacije gradskih medija, za koji je gradonačelnik u nekoliko navrata izjavio da je izrađen uz pomoć nepoznatog stručnjaka s Fakulteta političkih znanosti.

Proces je započeo u srpnju 2014. godine odlukom Gradskog vijeća o pripajanju Karlovačkog tjednika Hrvatskom radio Karlovcu, koji od tada djeluje kao jedna gradska tvrtka.

Ova odluka, koja predviđa da će se u okviru jednog društva proizvoditi radijski program, tjedne novine i web portal u suštini je potpuno legitimna. No svi daljnji potezi koji su uslijedili nakon nje nikako nisu u skladu s proklamiranim ciljem da se paralelno s financijskom uštedom, ovi mediji trebaju do kvalitativne razine na kojoj jednog dana mogu biti održivi.

Financijska konsolidacija, koju je najavio gradonačelnik, krenula je preko leđa najmanje zaštićenih u sustavu – otkazivanjem ugovora honorarnim suradnicima. Sječa zaposlenih nastavljena je potom otkazima za fotoreportera, djelatnicu u administraciji i pomoćnicu glavnog urednika. Niz je nešto kasnije nastavljen radijskim tehničarem i novinarkom, dok je najnoviji val, koji još uvijek traje zahvatio urednika, novinara, spikericu/voditeljicu i djelatnika u marketingu.

Tvrtka koja je u trenutku spajanja brojala dvadesetak stalno zaposlenih, svedena je u ovom času na brojku od – devet djelatnika.

Nakon svega se postavljaju dva pitanja;

1. Na koji način autori programa restrukturiranja misle da bi troje do četvero novinara koliko ih je preostalo, trebalo kvalitetno odrađivati zadatke – proizvoditi atraktivan radijski sadržaj, imati ažuran i kvalitetan portal i još k tome tjedno izdavati kvalitetne novine, koje bi u situaciji prirodnog pada tiraže tiskanih medija, trebale biti privlačne čitateljima? Mislite li da je to dovoljna kadrovska ekipiranost? Kako će se ispunjavati radni zadaci u trenucima kad neki od djelatnika ode na godišnji odmor ili dođe do nepredviđenih situacija poput bolovanja?

2. Koja je u svemu uopće ušteda za proračun? Nije, tajna, naime da se kadrovi otpušteni na HRK-u zbrinjavaju ‘izmišljanjem’ radnih mjesta u drugim gradskim tvrtkama i ustanovama, što samo po sebi, gleda li se sa strane socijalne osjetljivosti, nije negativno. No znajući da im plaće na novim radnim mjestima opet posredno ili neposredno idu iz iste gradske ‘kase’, nameće se pitanje nije li logičnije onda plaćati ljude da rade novinarski posao za koji su kvalificirani i u kojem imaju iskustva i znanja, nego ih seliti na izmišljene pozicije u drugim tvrtkama, gdje im također treba osigurati plaću. U svemu je teško naći logiku – Hrvatskom radio Karlovcu se ovakvim podkapacitiranjem onemogućava opstanak, dok realne uštede za proračun nema.

Sve skupa, nažalost, sugerira da bi restrukturiranje Hrvatskog radio Karlovca na kraju moglo završiti po onoj – ‘operacija uspjela, pacijent umro’. Kao i da bi posljednji potezi mogli biti tek alibi i igrokaz za konačno ukidanje gradskih medija.

Podsjećamo da se sve ovo zbiva u nikad težim vremenima za novinarstvo u Karlovcu, odnosno Karlovačkoj županiji gdje je u proteklih desetak godina u medijima zaposlenje izgubilo više od pedeset novinara.

Molimo Vas stoga da se odluka o otkazima zamrzne, odnosno da se zainteresiranoj javnosti predoči konkretan plan s Hrvatskim radio Karlovcem.

Hrvatsko novinarsko društvo
ogranak Karlovac – Ogulin

Predsjednik ogranka Vedran Gvožđak,
Zamjenik predsjednika Damir Kundić

P. S.

Naknadno se očitovao i gradonačelnik na ovaj dopis, a njegov odgovor je u slikovnom prilogu.

 

Odgovor gradonačelnika
Odgovor gradonačelnika