Viktor Vidović zasvirao “Muziku za dvoje” Zagrepčanima

Autor: Marin Bakić

Viktor Vidović i Lovro Kovačević na promociji albuma "Muzika za dvoje" u Hrvatskom glazbenom zavodu 27. ožujka 2015. Foto: Marin Bakić

Klasični gitarist i skladatelj Viktor Vidović održao je koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu  u petak. Tim koncertom, čiji pokrovitelj je bio Grad Karlovac, karlovački umjetnik je predstavio svoj 11. album “Muzika za dvoje” (Croatia records, 2014) na kojem se nadaleko poznati interpret predstavio i kao vrstan skladatelj za gitaru, ali i ostale instrumente. Prvu promociju održao je lani u Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu.

 

Viktor Vidović na promociji albuma "Muzika za dvoje" u Hrvatskom glazbenom zavodu, 27. ožujka 2015. Foto: Marin Bakći
Viktor Vidović na promociji albuma “Muzika za dvoje” u Hrvatskom glazbenom zavodu, 27. ožujka 2015. Foto: Marin Bakći

U godini u kojoj se obilježava 330 godina od rođenja Johanna S. Bacha, Vidović je koncert otvorio njegovim skladbama “Allemande iz 3. suite za lutnju” i “Prelude iz 4. suite za lutnju”, a zatim nastavio izvođenjem svojih skladbi s albuma te skladbi koje potpisuju Alfi Kabiljo, Manuel de Fall i Darko Pelužan, s kojim je i nastupio. Osim Pelužana, gostovali su i Kaja Falszky na vibrafonu i Lovro Kovačević na violončelu.

Viktor Vidović je rođen 1973. godine u Karlovcu, gdje i danas živi i radi kao profesor na Glazbenoj školi, najstarijoj takvoj ustanovi u Hrvatskoj. Iz poznate je karlovačke glazbene obitelji. Konzervatorij u Ženevi završava sa 16 godina, da bi zatim završio studij u Salzburgu na čuvenom Mozarteumu, a poslijediplomski na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nakon toga se posvećuje skladanju i, uz intezivno bavljenje klasičnom glazbom, širi područje zanimanja na jazz, latino i etno.

Nastupa u mnogim zemljama, a višestruko je i nagrađivan u Hrvatskoj i inozemstvo, između ostalog i nagradom “Franz Kossak” austrijskog Ministarstva kulture. Dobitnik je i nagrade Porin 2007., 2008, 2009. i 2013.