Zašto je Nikola Tesla u Karlovcu i dalje nepoželjna osoba?

Razlog su neki pojedinci u karlovačkoj vlasti, primitivni, glupi i zadrti koji se protive spominjanju Tesle jer je bio Srbin. Oni ne znaju ili ne žele znati da se taj Srbin rodio u Hrvatskoj, da se školovao u Hrvatskoj i da je Hrvatsku nazivao svojom domovinom

Autor: Boro Vitas

Još u Zborniku Gradskog muzeja Karlovac, svezak 2, Karlovac 1984. profesorica Marija Vrbetić piše da je kuća u kojoj je Nikola Tesla boravio tri godine, za vrijeme školovanja u Karlovcu, još 1976. nosila oznaku Rakovac 32. Poslije je kuća srušena. Ako krenemo od Gimnazije Karlovac niz Rakovac, nakon stotinjak metara doći ćemo do Ulice Petra Krešimira IV. koja iz grada dolazi na koranski most. Pređemo li tu ulicu dolazimo do dugačke „nazubljene“ dvokatnice, koja se vodi kao Ul. Izidora Kršnjavog 11a do 11d. Ispred kuće, 11a, sedam do osam metara od pločnika uz Ulicu Rakovac, je ugažena zemlja na kojoj su parkirani automobili. Tu bi se mogao postaviti veliki pano sa slikom prizemnice u čijem je potkrovlju za vrijeme školovanja u Karlovcu, na Rakovcu, živio Tesla, što bi trebalo uz sliku kuće pisati. Pokraj panoa trebalo bi postaviti Teslinu bistu (poprsje).

Tesla je 1919. u Sjedinjenim Američkim Državama napisao autobiografiju na engleskom, koja je prevedena na hrvatski i može se posuditi u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“. Tesla opisuje kako se kupajući se na Korani iznad slapa zamalo utopio. Tog dana voda je narasla i povukla ga do slapa i da se nije uspio zadržati odnijela bi ga niz slap i razbio bi se na kamenju. U zadnji čas sjetio se dijagrama hidrauličkog tlaka (tlak tekućine u pokretu razmjeran je prostoru na koji djeluje), okrenuo se na stranu i vukući se uz slap zadnjim snagama dosegnuo je drugu obalu, gdje je iscrpljen i oderane kože pao u nesvijest. Na platou iznad slapa mogao bi se postaviti pano s Teslinom slikom i natpisom na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, na kojem bi pisalo da se veliki izumitelj, kupajući se iznad slapa zamalo utopio. Posjetitelji tu mogu sjediti, piti kavu i uživati u lijepom pogledu na rijeku i slap.

Postavlja se pitanje kako to da se kuća u kojoj je Tesla u Karlovcu živio i zgoda kod koranskog slapa ne iskorištavaju u turističke svrhe. Ne iskorištava se niti činjenica da se Tesla školovao u Gimnaziji na Rakovcu, na kojoj je 1873. maturirao i iz koje je krenuo u svijet na put velikih izuma. Da bilo gdje u Hrvatskoj ili svijetu postoji grad u kojem je živio i u kojem se školovao genijalni izumitelj, škola bi nosila njegovo ime i pred njom bi bio njegov spomenik. Zašto je Karlovac iznimka zbog koje se pred kulturnim svijetom moramo stidjeti? Razlog su neki pojedinci u karlovačkoj vlasti, primitivni, glupi i zadrti koji se protive spominjanju Tesle jer je bio Srbin. Oni ne znaju ili ne žele znati da se taj Srbin rodio u Hrvatskoj, da se školovao u Hrvatskoj i da je Hrvatsku nazivao svojom domovinom.