U subotu predstavljanje priče o bumbaru zubaru

Autor: Miroslav Katić

U subotu s početkom u 11 sati se na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige održava književni susret s Andreom Debak i predstavljanje ilustrirane priče “Bumbar Zubar”. 

“Opće je poznato da bumbari prikupljaju cvjetni prah i prenose ga s jednog cvijeta na drugi te da stanuju u malenim gnijezdima od slame, trave i sijena pod zemljom ili na tlu. No ovaj je bumbar iznimka svoje vrste. On je sakupljač ljekovitih listova i latica, a njegov stakleni dom mirisna je prašuma prepuna zelena i suha bilja. U svojim botaničkim aktivnostima Bumbar je toliko zamišljen da često ne pozdravi šumske stanovnike. Nije ni čudo da je mnogima ponekad šašav. A sad želi postati i glavni šumski zubar! Svašta, baš svašta. No, svi imamo pravo na želje i snove, pa tako i ovaj maleni bumbar. Upoznaj ga čitajući ovu posebnu šumsku pripovijest koja će te odvesti sve do silne planine Velebit”, navode u karlovačkoj knjižnici.

Dodaju da je autorica finalistica nagrade za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis “Na vrh jezika” za 2019. godinu, da su joj pjesme nagrađivane nekoliko puta, da je objavljivala u školskim i književnim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima i da je autorica slikovnica “Kako je jabuka otkrila proljeće” i “Lota i kralj”.

“Pripovijest o Bumbaru Zubaru izdala je Naklada Šumek, a ilustrirala Karin Tancel. Karin se školovala na Filozofskom fakultetu u Rijeci, smjer Likovna kultura, te obogatila to školovanje specijalizacijom na Scuola del Fumetto u Milanu, gdje je živjela i radila više godina. Specijalizirala se za dječju ilustraciju i ilustraciju naturalistike (životinje i priroda)”, kažu u gradskoj knjižnici.