U četvrtak stručni knjižničarski skup o korisnicima treće životne dobi

"Sljedeće navršava se deset godina otkako je Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u svom izvješću istaknula starenje stanovništva kao važan društveni, odnosno demografski trend zapadnog svijeta i pola desetljeća od našeg stručnog skupa pod nazivom 'Treća životna dob – prilika za nova znanja i povezivanje'. Osobe starije od 65 godina čine petinu svih stanovnika Slovenije i Hrvatske, dok je udio starijih osoba koji su članovi knjižnica u obje zemlje jednostruko manji od postotka starijih osoba u ukupnom stanovništvu. Uz predviđanja još duljeg životnog vijeka i Zelenu knjigu Europske komisije o starenju imperativ je da se posvetimo pitanju kvalitete starenja i ulozi knjižnica", najavljuje Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić"

Autor: Miroslav Katić

Uz potporu Ministarstva kulture i medije Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Slovenije četvrtak će se posredstvom računalnog programa Zoom održati 17. međunarodni stručni skup “Knjižnica – središte znanja i zabave” na kojoj će karlovački i novomešćanski te nizozemski bibliotekari raspravljati o korisnicima knjižnica treće životne dobi i načinima kako ih uključiti u programe i rad knjižnica, posebno na digitalan način.

“Sljedeće navršava se deset godina otkako je Međunarodna federacija knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u svom izvješću istaknula starenje stanovništva kao važan društveni, odnosno demografski trend zapadnog svijeta i pola desetljeća od našeg stručnog skupa pod nazivom ‘Treća životna dob – prilika za nova znanja i povezivanje’. Osobe starije od 65 godina čine petinu svih stanovnika Slovenije i Hrvatske, dok je udio starijih osoba koji su članovi knjižnica u obje zemlje jednostruko manji od postotka starijih osoba u ukupnom stanovništvu. Uz predviđanja još duljeg životnog vijeka i Zelenu knjigu Europske komisije o starenju imperativ je da se posvetimo pitanju kvalitete starenja i ulozi knjižnica”, najavljuje Vedrana Vrana iz Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.