U Laušima održane radionice, u Dugoj Resi uređena informatička

Aktivnosti su to u sklopu projekta "Suradnjom i praksom do održive zajednice" kojega provodi Udruga za društveni razvoj "KA-MATRIX" s partnerima i suradnicima

Autor: Marin Bakić

U subotu je u Društvenom centru Lauši, kojim rukovodi Razvoj održivog međuljudskog balansa, održan niz obrazovnih i praktičnih radionica, da bi istog dana bila, zahvaljujući donaciji tvrtke Montelektro iz Svete Nedelje, uređena i informatička radionica Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Duga Resa, a sve u sklopu projekta “Suradnjom i praksom do održive zajednice” kojega Udruga za društveni razvoj “KA-MATRIX” provodi u partnerstvu s Panom, udrugom za zaštitu okoliša i prirode, te Udrugom za promicanje multikulturalnosti i zdravih stilova života “Avadhuta”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je ukupne vrijednosti 474.563,71 kuna.

“Akcija u Laušima sastojala se od edukativnih i praktičnih radionica. U prvom dijelu pojašnjene su koristi bavljenja vrtlarenjem, od mentalnih do konkretnih i praktičnih kao alternativnog izvora prehrambenim namirnicama. Radionicu vrtlarenja u očuvanju mentalnog zdravlja vodila je Lucija Stojković, dok je Gordana Salopek pojasnila razloge i načine praktičnog uzgoju vlastite hrane kao odgovornoj pripremi za krizne situacije. Sudionici su podijeljeni u grupe koje su naučile kako urediti vrt: izrađene su dvije uzdignute gredice, pripremljen je je kompost za zimu i malčiran vrt”, objašnjava koordinator projekta Denis Mikšić i dodaje da je održena i “iskustvena radionica kako bi sudionici uvidjeli načine očuvanja mentalne stabilnosti i blagostanja u kriznim stanjima”, te da je prikazan kratki presjek razlika u načinu priprema i reagiranja male ruralne sredine na krizna stanja u usporedbi s većim urbanim zajednicama.