U Gimnaziji Karlovac osnovan šahovski klub

Kao i svaki sport, i ovaj je natjecateljski, a natjecat će se na županijskoj razini u miješanim timovima djevojaka i moma

Autor: Ema Nakić

U Gimnaziji Karlovac je proteklog mjeseca osnovan šahovski klub, u školskoj godini u kojoj je Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta uvelo šah kao sport u program obrazovanja tjelesne i zdravstvene kulture.

Svi učenici dobre volje dobrodošli su priključiti se ovom intelektualnom sportu pod vodstvom profesorice tjelesne i zdravstvene kulture Branke Knežević. „Učenici igranjem šaha stječu kombinatoriku, ali i na kraju krajeva jednu mirnoću jer moraš biti koncentriran i staložen da možeš pratiti svaki pokret“, kaže profesorica.

Kao i svaki sport, i ovaj je natjecateljski, a natjecat će se na županijskoj razini u miješanim timovima djevojaka i momaka.

Gimnaziju veže povijest šaha iz generacije 2012./2013. kad je osnovan prvi šahovski klub pod nazivom „Alea iacta est“, to jest, u prijevodu, Kocka je bačena. Kako kaže osnivač tadašnjega kluba, iako se u šahu ne koristi kocka, ona je metafora za odluku koja je donesena koja onda donosi dobro ili loše. Od tada zanimanje za šah u školi je utihnulo, no nije se sasvim ugasilo, što dokazuje ponovno zanimanje mladih za ovom drevnom umnom igrom.

Branka Knežević