Predstavljen putopis Josipa Šuta po Latinskoj Americi

Stigli su do sela koje je bilo najbliža točka procijenjenom nestanku Mirka Seljana 1913. godine, na kapelicu postavili spomen-ploču ovom karlovačkom istraživaču te malo razasuli zemlje koju su donijeli iz Karlovca

Autor: Marin Bakić

U Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu predstavljena je u četvrtak knjiga putopisa Josipa Šuta “55 dana ekspedicije Latinskom Amerikom” u kojoj opisuje putovanja iz 1998. tragovima istraživača braće Mirka i Stjepana Seljana, a Danko Plevnik u predgovoru to naziva šutopisom.

Stigli su do sela koje je bilo najbliža točka procijenjenom nestanku Mirka Seljana 1913. godine, na kapelicu postavili spomen-ploču ovom karlovačkom istraživaču te malo razasuli zemlje koju su donijeli iz Karlovca. “Bili smo na pet ili šest mjesta u kojima su bili braća Seljan od 1903. do 1913. godine, a ovo selo u koje smo došli je imalo nastambe od slame. Okupili su se urođenici oko nas i čudili se što radimo tu i kako smo se kroz džunglu probili do njih. Dalje u džunglu nismo mogli niti mačetama, a nismo niti smjeli jer je trajao rat protiv gerile”, rekao je Šut na predstavljanju kojeg je vodio književnik Tomislav Beronić.

Knjiga donosi niz drugih anegdota, između ostaloga i o tome kako su Šut i njegov kolega postali žrtve oružane pljačke na poznatoj brazilskoj plaži Kopakabana. “Kolegi su džogeri stavili nož pod grlo, meni pištolj. Uzeli su neki sitniš i fotoaparat, a onda nastavili lagano trčati. Kada smo to prijavili policiji, rečeno nam je da smo imali sreće jer u 50 posto slučajeva pljačkaši ubiju svoje žrtve kako bi se riješili svjedoka jer je predviđena zatvorska kazna od 20 godina za to nedjelo”, nastavio je Šut i dodao da je Rio de Janeiro lijep samo iz zraka.

Uz knjigu je priložen dokumentarni film o ekspediciji..