Otvorena izložba Nikše Jankovića i nastupio duo Subota

U organizaciji Udruge za društveni razvoj "KA-MATRIX" na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu izloženi su crteži nadahnuti znanstvenom fantastikom i Biblijom

Autor: Marin Bakić

Na Maloj sceni Hrvatskog doma u Karlovcu u subotu je otvorena izložba Nikše Jankovića “Dobrodošli na Deimos i Fobos”, nakon čega je nastupio elektro dream-pop duo Subota, kojega čine Ivana Ljubičić i Tena Rak.

Izloženi crteži su nadahnuti znanstvenom fantastikom i Svetim pismom, a ovo je Jankovićeva prva samostalna izložba – ranije je objavljivao u časopisima, pa i na antirežimskoj sceni u Rusiji. “Sve što radim je na neki način povezano s Biblijom, a najdraža mi je Knjiga postanka, alegorija koja se može različito tumačiti”, kaže Janković.

Svako ljudsko biće je planet za sebe, a u Svemiru je sve povezano i postoji nekakav red. Trebamo zaroniti duboko u sebe ne bismo li shvatili tko smo. I dalje ne možemo objasniti što je čovjek. Kako se objasniti drugima je nešto čime se intenzivno bavim.

Nikša Janković

Izložba i prateći nastup dua Subota, koji je izveo audiovizualni set “Oblici koje čujem kada gledam tamo”, organizirala je Udruga za društveni razvoj “KA-MATRIX” unutar programa Infoshopa Karlovac “Moment kulture”, kojega podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, ali se zbog glazbenog nastupa događaj nije odvio tamo.

“Spajamo glazbu, stripove i glič-art. Nadamo se pravoj galeriji u obnovljenom Hrvatskom domu”, poručuje Denis Mikšić iz “KA-MATRIX-a”.

Nastup dua Subota