U srijedu predstavljanje priručnika za preparaciju kukaca

Autori su viši kustos Prirodoslovnog odjela i kustos pedagog Muzeja grada Karlovca Luka Čorak i Karlo Mandić

Autor: Miroslav Katić

U srijedu 28. rujna u 10 sati u maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac viši kustos Prirodoslovnog odjela Luka Čorak i kustos pedagog Karlo Mandić predstavljaju priručnik za preparaciju kukaca kojega su napisali, a nakon toga će biti održana entomološka radionica za djecu i odrasle.

“Priručnik je zamišljen kao publikacija za djecu koja žele naučiti više o dobu kukaca u kojem živimo. Kukci su sastavni dio naših života i bez njih bi naši životi bili znatno teži. Priručnik je rezultat višegodišnjeg iskustva koje je nastalo provođenjem radionica preparacije kukaca te neprestanim usavršavanjem i nadograđivanjem stručnih znanja. Ovim entomološkim priručnikom djeci će se omogućiti učenje o entomologiji – grani biologije koja proučava morfologiju, evoluciju, životne navike kukaca, njihovu ekologiju, načine na koje se razmnožavaju te njihove srodstvene odnose”, kaže Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Muzeja grada Karlovca i dodaje da je priručnik prilagođen za uzrast djece od četvrtog do osmog razreda osnovne škole, a uz pomoć roditelja ili učitelja mogu ga koristiti i mlađa djeca te da će njime saznati kako izgleda svakodnevni posao stručnjaka koji se bave entomologijom, da se sastoji od sedam cjelina kroz koje će se djeca upoznati i s pomagalima i metodama lova kukaca, dok će kroz glavni dio priručnika usvojiti proces preparacije kukaca i pripremu za zbirke koje imaju važnu ulogu u prirodoslovlju i svakodnevnom muzejskom radu.

Priručnik su recenzirali muzejska savjetnica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja doktorica znanosti Renata Brezinščak i profesor mentor Marko Šegavić, a u izradi publikacije su sudjelovali fotograf Denis Stošić i Dizajnerski studio BOLFEKi.