U petak, subotu i nedjelju sedmi Festival DOK u Kamanju

"U ovih sedam godina smo uspjeli izbjeći provincijalizaciju festivala i atmosfera za njegova trajanja je dobra, a sadržaj prihvatljiv svim uzrastima i ukusima. Fokusirali smo se na najmlađe, posebice u subotu koja je ispunjena radionicama i predstavama za djecu, u što su uključeni vrtići u Kamanju i Ozlju te Društvo 'Naša djeca' iz Ozlja. Očekujemo stotinjak mališana predškolskog uzrasta. Navečer imamo koncerte urbane glazbe koja će privući publiku iz Ozlja, Karlovca i iz drugih mjesta", kaže načelnik Damir Mateljan

Autor: Miroslav Katić

Kamanje i ove godine, po sedmi put, obilježava svoj dan trodnevnim festivalom DOK, koji će se održati u općinskoj organizaciji u petak, subotu i nedjelju s Belfast Foodom kao glavnim glazbenim zvijezdama.

Riječki rokeri nastupaju prvog dana, kojega stendap nastupom u 19 sati otvara novinar, radijski voditelj i komičar Damir Valent – Dado, nakon čega slijedi nastup karlovačke umjetnice Magmatikka koja će izvesti svoju predstavu vatrom, a prije Riječana nastupa grupa Fafter.

U subotu 10. rujna program počinje u 9.30 sati dječjom plesnom predstavom Zabavnog centra “Čarobna šuma”, a zatim slijede predstava “Čovječuljak snovuljak”, tečaj amaterske radiogoniometrije, pa pričaonica i likovna radionica za djecu “Labelko spašava svijet”.

Otvorenje zabavnog parka “Berto” je u 11 sati, od 12 od 14 sati će se moći koristiti zip-line, a u 13 sati se otvara sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U 15 sati je tradicionalna biciklijada po mjestu, a od 17 sati akademski likovni umjetnik Siniša Reberski krasopisom ispisuje imena posjetitelja festivala. U 19 sati slijedi nova Valentova stendap predstava “Spika 2”, a od 20.30 nastupa glazbeni sastav Motherhood, u 21.30 bend Ogenj, a dan zaključuje glazbena grupa Nipplesi iz Karlovca.

Nedjeljom je tradicionalno proštenje uz vruću janjetinu, a potom i svirku sastava Noćni život.

Svakoga dana od 9 do 19 sati je otvoren Arheo-park, a špilja Vrlovka se može razgledati uz stručno vodstvo također svaki dan festivala od 15 do 19 sati.

“U ovih sedam godina smo uspjeli izbjeći provincijalizaciju festivala i atmosfera za njegova trajanja je dobra, a sadržaj prihvatljiv svim uzrastima i ukusima. Fokusirali smo se na najmlađe, posebice u subotu koja je ispunjena radionicama i predstavama za djecu, u što su uključeni vrtići u Kamanju i Ozlju te Društvo ‘Naša djeca’ iz Ozlja. Očekujemo stotinjak mališana predškolskog uzrasta. Navečer imamo koncerte urbane glazbe koja će privući publiku iz Ozlja, Karlovca i iz drugih mjesta”, kaže načelnik Kamanja Damir Mateljan.

Umjetnički producent festivala Nikola Vukmanić dodaje: “Ostajemo na istom pravcu – spoju suvremene i tradicijske kulture”. Nastavlja da se trude poticati se poticati lokalno stvaralaštvo djece i odraslih i naglašava da su sadržaji besplatni za sve posjetitelje. “Nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti veći i da će ovaj festival biti jedna od najznačajnijih manifestacija u Karlovačkoj županiji”, veli Vukmanić.

Prastanovnici su u Vrlovku došli iz Krapine, gdje su živjeli u suživotu s Krapinjanima. No, Krap-INA je podigla cijenu grijanja pa je dio stanovnika pokupio svoje klepce i pronašao novi dom u prvom redu do Kupe. To je bio tadašnji neadretalski POS. Kako su se uselili, zauzeli su špilju. Na 318. metru špilje i danas vidimo ispisan broj devet, što znači da su i oni imali veselje u rujnu. Vidi se i da se nešto vrti na ražnju, a to vjerojatno nisu odojak ili janjac, nego mamut. Isto se tako vidi crtež koji ih prikazuje kako skaču od veselja. Dakle, praljudi iz Vrlovke su i preteča festivala DOK. Grijali su se na drva, a možda su naslutili i da će 2022. godine na tome mjestu nastupiti grupa Ogenj. Bit će Magmatikka, vatrena predstava, pa ne treba platiti grijanje.

Damir Valent – Dado