Predstavljen priručnik za prepariranje kukaca

Autori su Luka Čorak i Karlo Mandić iz Gradskog muzeja Karlovac

Autor: Marin Bakić

U srijedu je u Gradskom muzeju Karlovac predstavljen priručnik prepariranja kukaca čiji su autori kustos Prirodoslovnog odjela Luka Čorak i kustos pedagog Karlo Mandić, a nakon toga su školska djeca koristeći prikladan pribor preparirala skakavce, javlja Hrvatska izvještajna novinska agencija, a prenosi Glas Istre.

Čorak je naglasio da živimo u doba kukaca i da ih je tisuće u našoj neposrednoj blizini te da čine dvije trećine životinjskog svijeta ne bi li dočarao okupljenim školarcima važnost bavljenja entomologijom – znanošću o kukcima. “Od 2018. godine provodimo radionice prepariranja kukaca, a priručnik se nastavlja na to. Dio je pribora koji uključuje i pločicu za preparaciju, pincetu te druge alate”, objasnio je Čorak.

Mandić je rekao da se uvidjelo kako se djeca za školovanja ne susreću s kukcima, a kamo li da ih prepariraju. “Preparcijom se ujedno vježba fina motorika”, dodao je Mandić.

Patrik Rubinić iz Osnovne škole “Braća Seljan” iz Karlovca, polaznik petog razreda, je kazao da mu je zabavno preprarirati. “Super mi je. Ovo mi je prvi puta da se time bavim. Skupljat ću kukce ubuduće”, rekao je Patrik i dodao da se od te vrste živog svijeta boji jedino pčela.

U izradi priručnika sudjelovali su fotograf Denis Stošić i Dizajnerski studio “BOLFEKi”.