Održana TEDx konferencija Karlovac

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" motivacijske govore su održali u petak Goran Blažević, Peđa Gvozdić, Igor Jurilj, Marijana Perinić i Irena Orlović

Autor: Michaela Gojević

Putopisac Goran Blažević, glumac i redatelj Peđa Gvozdić, novinar, aktivist, profesor povijesti i engleskog jezika i likovni umjetnik Igor Jurilj, spisateljica Marijana Perinić te psihosocijalna savjetnica i Irena Orlović održali su u petak u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu motivacijske govore u sklopu programa “TEDx Karlovac”.

“TED je neprofitna organizacija usmjerena širenju ideja”, objašnjava Miroslav Katić, organizator TEDx konferencije po franšizi koja se diljem svijeta koristi već četrdesetak godina, a u Hrvatskoj prvo u Zagrebu, zatim u drugim sredinama. Karlovačka knjižnica TEDx konferenciju organizira od 2018. godine.

I. Orlović je u svom govoru “Zašto trebamo prestati zaštićivati i početi osnaživati djecu” je ponudila novu perspektivu na roditeljstvo stavljajući naglasak na prednost ravnoteže u autonomiji djeteta i potpori roditelja pri donošenju odluka. U govoru je ponudila i konkretne savjete roditeljima. M. Perinić se predstavila kao najsvestranija žena u Hrvatskoj, a u svom govoru “Djeco, ne slušajte svoje roditelje” također obrađuje utjecaj roditelja na ostvarivanje punog potencijala djeteta. Gvozdić, dramski umjetnik iz Gradskog kazališta “Zorin dom”, je govorio je o spajanju svojih dviju ljubavi – permakulture i kazališta. Blažević, koji zadnjih desetak godina putuje usporenim stilom, za govora “Pet stvari koje me naučilo hodanje” s publikom je podijelio na koji način ga je hodanje promijenilo te kako je u svakodnevnom životu primijenio lekcije koje ga je naučilo. Jurilj je kao najaktivniji Hrvat u pokretu #FREEBRITTNEY govorio o iskustvu s tim gibanjem za oslobađanje popularne pjevačice Britney Spears iz sužanjstva skrbništva posredstvom društvenih mreža.