Karlovačkoj knjižnici donacija robota

Donirao ih je Institut za razvoj i inovativnost mladih u sklopu projekta "STEM u zajednici"

Autor: Elena Samardžija

Institut za razvoj i inovativnost mladih u sklopu projekta „STEM u zajednici” donirao je Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” iz Karlovca opremu namijenjenu mladima koji se žele okušati u robotici.

Kako objašnjavaju u ovoj karlovačkoj ustanovi u kulturi, dobili su novi Steam box i pet setova robota micro Maqueen plus V2, a nalaze se na Dječjem odjelu.

Knjižnični informatičar Mario Škrtić kaže da je još 2016. godine uključenjem u ligu „Croatian Makers“ dobivena je donacija od pet robota. “Ta je oprema već pomalo zastarjela, no i ove godine stigao je novi set. Riječ je o malim robotima koji se pokreću pomoću dvaju motora te imaju mogućnost kretnje unaprijed, unazad i okretanja. Koriste razne vrste senzora za orijentaciju i promatranje površine ispod sebe”, objašnjava Škrtić i dodaje da je oprema za robotiku prvenstveno namijenjena učenicima osnovnih škola, no da se u edukaciju se mogu uključiti i srednjoškolci.

Ističe da je razvoj informatičke pismenosti kod mladih bitan zbog velike potražnje tih sposobnosti na tržištu rada. Cilj je radionica, koje su već sada u najavi, razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja. Najvjerojatnije će se održavati subotama, počevši već od sredine listopada.