Karlovac središte filmskog stvaralaštva mladih

Prijavljena su 1634 filma, a 63 ih je u konkurenciji, otkriva u petak Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a. "Nakon dvije pandemijske godine dovodimo mlade filmaše u Karlovac i Karlovačku županiju i vjerujem da će se super provesti", kaže

Autor: Marin Bakić

Od utorka do subote se održavaju u Karlovcu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, 27. filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival, čime grad na četiri rijeke opet postaje, naglašavaju organizatori, središte filmskog stvaralaštva mladih.

Prijavljena su 1634 filma, a 63 ih je u konkurenciji, otkriva u petak Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a. “Nakon dvije pandemijske godine dovodimo mlade filmaše u Karlovac i Karlovačku županiju i vjerujem da će se super provesti”, kaže.

Natjecateljski dio programa će se odvijati u Gradskom kazalištu “Zorin dom” u srijedu, četvrtak i petak u 9.30, odnosno 12 sati, a revijalni za večeri na obalama rijeka, odnosno u Starom gradu Ozlju gdje će biti prikazan film “Zbornica”, no prvo će se u utorak na Foginovom kupalištu u 20 sati prikazati film “Divljaci” Darija Lonjaka, akademskog filmskog redatelja koji je prve filmske korake započeo u Videodružini Gimnazije Karlovac i Kinoklubu Karlovac.

“Veseli nas sve veći broj posjeta karlovačkih srednjoškolaca kojima je tijekom godina postalo normalno da prvi tjedan u školskoj godini provode u kinu, što govori da je potreba za takvim sadržajem u Karlovcu iznimna”, kaže S. Zanki Pejić.

Karlovac nema niti jedno aktivno kino, što bi sljedeće godine trebalo biti ispravljeno obnovom kina “Edison”.

Žiri čine Lonjak, norveška filmašica Martha Otte i glumac Frano Mašković, a postoji i takozvani “mali žiri” kojega čine mladi iz Karlovca, Italije i Austrije. Dijeli se ukupno 11 nagrada.