Održana sedma karlovačka glič-rezidencija

S obzirom da je mnoštvo određenja te vrste umjetnosti lako ju je definirati, ali je teško utvrditi konačnu definiciju, pa se tako spominje kao bitno kako je glič, kojega možemo prevesti i kao grešku, medij koji stvara autoritet neovisan o autoru, da je tehnologija koja se koristi kao instrument nepredvidljiva i da onaj koji s njome barata ne zna u pravilu što će stvoriti, pa da glič-umjetnost nastoji pronaći dušu stroja, da je estetika gliča reakcija na prevladavajuću estetiku savršenosti, filtera, kristalne jasnoće i slično, da se razlikuju gličevi koji nastaju slučajno i oni koji su namjerno stvoreni, te da je mnogim umjetnicima s tog područja proces stvaranja važniji od proizvoda

Autor: Marin Bakić

Do nedjelje je u Karlovcu, u produkciji Umjetničke organizacije “Format C” iz Zagreba i Udruge za društveni razvoj “KA-MATRIX” iz Karlovca, trajala desetodnevna rezidencija umjetnika koji se bave takozvanom estetikom greške, to jest glitch-artom, prilikom čega su stvarani materijali koji će biti korišteni u izradi dokumentarnog filma, a predzadnjeg dana su i prikazani u Maloj urbanoj zajednici i neki od stranih dokumentaraca na tu temu.

Ovo je sedmo izdanje takvog boravka kreativaca s ovog umjetničkog područja u Karlovcu, ove godine ih je bilo četiri. “Ovo je jedina rezidencija u Hrvatskoj za glič-umjetnost, a služi tome da pronađemo nov model produkcije za naš program, ali i zajednicu u cjelini”, kaže Dina Karadžić, umjetnička direktorica “Formata C” i ističe da je zagrebačkim umjetnicima izvrsno boraviti u Karlovcu i tako razbiti vlastiti produkcijski ciklus.

“Družimo se tu od 2016. godine i svaka rezidencija je drugačija, a postoje planovi i za nagodinu. Veseli me što su ovih godina uključeni stvaraoci iz cijelog svijeta – Novog Zelanda, Kube, Tajvana, Sjedinjenih Država…”, veli Denis Mikšić iz “KA-MATRIX-a”, a ove godine je posredstvom interneta sudjelovao irski umjetnik Crash Stop građanskog imena Ian Keaveny.

“Igramo se razinama autorstva i mentorstva”, dodaje. Cilj dokumentarca kojeg stvaraju je prikupiti različite umjetnike i zabilježi njihova iskustva i saznanja s područja glič-umjetnosti. “Ovo nije klasična filmska industrija, nego proces bez kraja”, objašnjava D. Karadžić.

“Radimo ono što nam se sviđa i nadamo se da će zajednica pozitivno odgovoriti na naš rad”, kaže glič-umjetnik Vedran Gligo i dodaje da su se za boravka u Karlovcu savjetovali s autorima koji imaju više iskustva u dokumentaristici. “Tako smo shvatili da treba prikupiti podosta materijala, pa smo to i učinili. No, to je tek početak procesa”, veli Gligo.

Umjetnike u rezidenciji posjetili su autori Mladen Ćapin, Nina Klarić i Siniša Koprivnjak.

S obzirom da je mnoštvo određenja te vrste umjetnosti lako ju je definirati, ali je teško utvrditi konačnu definiciju, pa se tako spominje kao bitno kako je glič, kojega možemo prevesti i kao grešku, medij koji stvara autoritet neovisan o autoru, da je tehnologija koja se koristi kao instrument nepredvidljiva i da onaj koji s njome barata ne zna u pravilu što će stvoriti, pa da glič-umjetnost nastoji pronaći dušu stroja, da je estetika gliča reakcija na prevladavajuću estetiku savršenosti, filtera, kristalne jasnoće i slično, da se razlikuju gličevi koji nastaju slučajno i oni koji su namjerno stvoreni, te da je mnogim umjetnicima s tog područja proces stvaranja važniji od proizvoda.

Program umjetničkih rezidencija “free-libre_art_-_glitch” odvija s u okviru programa “Nova kultura_Hibridni grad 022.” i “Inquiry Inc.”, uz potporu Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Županije karlovačke, Grada Karlovca i Grada Zagreba.