Gradonačelnik Damir Mandić o “Dragojli”: Problem je u financijskoj konstrukciji

"Traženo je 20.000 kuna, uglavnom za autorske honorare, a na to bi Grad Karlovac trebao dati još toliko za poreze i doprinose", odgovara na kritike Vere Mitrović Vrbanac iznijete u intervjuu iz ciklusa SpiKA objavljenog u nedjelju

Autor: Marin Bakić

“Traženo je 20.000 kuna, uglavnom za autorske honorare, a na to bi Grad Karlovac trebao dati još toliko za poreze i doprinose”, odgovara na kritike Vere Mitrović Vrbanac iznijete u intervjuu iz ciklusa SpiKA objavljenog u nedjelju gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Podsjetimo kako je ova karlovačka izvedbena umjetnica kazala kako Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb financiraju monodramu “Dragojla” o Dragojli Jarnević, koju utjelovljuje u predstavi, čiji je redatelj i koreograf Žak Valenta, i dodala je da nije odobreno izvođenje niti fragmenta predstave na Zvjezdanom ljetu, manifestaciji kojom se obilježava Dan grada, a Mandić u ponedjeljak kaže da je to zato što je predviđeno da izvođenje dijela predstave traje 20 minuta i da su i tom prilikom zahtijevani honorari.

Premijera predstave će biti u rujnu u Zagrebu. Mandić veli da se zbog svega osjeća loše kao karlovački gradonačelnik.

Projekt je lani na Javni poziv za predlaganje programa i projekata javnih potreba u kulturi Grada Karlovca za 2022. prijavio Valenta iz Umjetničke organizacije “Trafik” iz Rijeke, a obaviješten je da Grad zbog ograničenih financijskih sredstava ne može financirati taj program, iako u opisnoj ocjeni stoji da je originalan i da se inovativno bavi temom i osobom iz karlovačke prošlosti. Prijavljeni projekt je osvojio 75,20 od 100 mogućih bodova i stavljen je na rezervnu listu, za slučaj da se od odobrenih programa odustane.

Gradonačelnik nastavlja da se ne miješa u rad kulturnih vijeća koje vrednuju prijavljene programe i projekte na javne pozive, ali ističe da je problem u financijskoj konstrukciji. “Ne znam na koje su natječaje prijavljivali taj program Ministarstvu kulture i medija i Gradu Zagrebu, niti kakve proračune”, kaže Mandić.