U srijedu otvaranje karlovačkog lapidarija

"Posjetitelji će moći vidjeti rimske nadgrobne spomenike, srednjovjekovnu škropionicu i ulomak s reljefnim prikazom pletera. Spomenici zajedno predstavljaju lokalno rimsko kamenoklesarstvo i tragove srednjeg vijeka na našem području", kažu u Muzejima Grada Karlovca

Autor: Miroslav Katić

U dvorištu Gradskog muzeja Karlovac će u srijedu u 12 sati biti otvorena izložba deset kamenih spomenika prikupljenih unazad 40 godina u Topuskom, Slavskom Polju, Točku i Modrušu, to jest lapidarij.

“Lapidarije smatramo začetnicima muzejske djelatnosti jer počeci sabiranja kamenog materijala sežu još u antičko doba. Rimski carevi, mecene, senatori i ostala vodeća elita imali su potrebu sabiranja skulptura i dijelova arhitekture te njihovog izlaganja unutar svojih životnih i javnih prostora. Takva vrsta sabiranja odnosila se na grčku i postojeću rimsku tradiciju i umjetnost. Lapidarij danas podrazumijeva zbirku kamenih spomenika, a u širem kontekstu možemo ih smatrati muzejima jer se mogu pojaviti samostalno ili u sklopu muzejskih stalnih izložbi”, kaže voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Muzeja Grada Karlovca Josipa Vukelić.

U karlovačkom lapidariju posjetitelji će moći vidjeti rimske nadgrobne spomenike, srednjovjekovnu škropionicu i ulomak s reljefnim prikazom pletera. Spomenici zajedno predstavljaju lokalno rimsko kamenoklesarstvo i tragove srednjeg vijeka na našem području. Centralni spomenik karlovačkog lapidarija je rimska stela iz Topuskog visoka gotovo tri metra i potpuno sačuvana. Svojom monumentalnošću ona pokazuje svu raskoš izrade stela kao nadgrobnih spomenika. Na gornjem dijelu stele su prikazani supružnici za koje je ona i izrađena. Uz spomenutu najveću stelu nalazi se replika dijela spomenika na kojem su prikazani supružnici. Reprodukcija stele je namijenjena istraživanju dodirom, kako bi se kroz taktilno iskustvo sa spomenikom mogli upoznati i slijepi i slabovidni posjetitelji, ali i svi oni koji žele istražiti strukturu spomenika i njegovu umjetničko-izvedbenu vrijednost.

Josipa Vukelić

Autorica izložbe financirane sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Županije karlovačke i Grada Karlovca je kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić.

“Na dan otvorenja ulaz u muzej će za sve posjetitelje biti slobodan od 12.00 do 19.00 sati”, napominje J. Vukelić. Autorica izložbe je kustosica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Karlovac Matea Galetić.