Od srijede izložba Zorana Durbića

Autor: Miroslav Katić

U srijedu u 19 sati se u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu otvara izložba akademskog slikara i konzervatora-restauratora Zorana Durbića “Čovjek i ono nepoznato”.

Durbića u Muzejima Grada Karlovca predstavljaju kao virtuoza u istraživanju likovnih tehnika i materijala. U Karlovcu će izložiti više od stotinu umjetničkih djela nastalih od 1987. godine.

“Durbićeve slike, crteži, grafike i skulpture predstavljene u galeriji tvore složeni skup autorovih likovnih istraživanja i ispitivanja nepoznatih snova, slutnji i emocija. Izloženi radovi na papiru pružaju uvid u ukupnost svojstava Durbićevog likovnog izričaja, svojstava koja su se oblikovala u interakciji s izazovima materijala i tehnika odabranih za likovno izražavanje. Radovi u temperi i gvašu, uljni pasteli i radovi u kojima je korištena takozvana kuhana boja te radovi u tušu i akvarelu prezentiraju živost umjetnikova stvaranja. Durbićeva djela izvedena grafičkim tehnikama zadivljuju preciznošću i skladom”, kaže Antonija Škrtić, viša kustosica Galerijskog odjela Muzeja Grada Karlovca i autorica izložbe.

Raskoš tonova i nijansi tople žute, crvene, narančaste, pa hladne plave, zelene i ljubičaste boje povezane u harmoničnim odnosima čine važnu osobinu Durbićeva likovnog izričaja. Prikaz izloženih radova na papiru zaključuju Karlovački akvareli koje je umjetnik stvarao iz godine u godinu sudjelujući na Zimskoj likovnoj koloniji ZILIK u Karlovcu gdje je s Karlovcem i Karlovčanima uspostavio prisnu povezanost i prijateljstvo. Manje ili više jasna slutnja ljudske figure prisutna je u svim izloženim likovnim kompozicijama. Muškarac, žena, oboje ili grupa figura proizlaze iz mrlje, spleta linija ili kombinacije ploha pa izgleda kao da je apstrakcija Durbićev put do figuracije. Figure djeluju uznemirujuće, neprilagođeno i stiješnjeno kadrom u kojem ih je autor pronašao, prepoznao i prihvatio, iscrtavajući im intimne dijelove tijela u erotskim minijaturama u crno/bijelom linorezu, ili pak neobične i nezgrapne ruke, glomazne oči i spužvaste dojke koje se prepoznaju na većim formatima.

Antonija Škrtić

A. Škrtić dodaje da je “profesionalno iskustvo rada u konzervatorsko-restauratorskoj struci sasvim sigurno ostavilo trag u autorovu zanimanju za majstorsko savladavanje različitih likovnih tehnika, što se pokazalo i u odabiru nekih zaboravljenih i rijetkih načina obrade egzotičnih materijala kojima je autor realizirao ciklus skulptura koje ovom prilikom po prvi put izlaže kao zasebnu cjelinu”.

Durbić je diplomirao u klasi profesora Đure Sedera na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986., a izlaže od 1980. na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu.

Izložba ostaje otvorena do 27. 4. 2022. “Prati ju radni listić za učenike srednjih škola, a za učenike osnovnih škola će bit organiziran ‘Radni susret s umjetnikom’. Nakon vođenog razgleda izložbe umjetnik će pred učenicima raditi u tehnici akvarela i tuša te linoreza i pastela, pokazat će im svoj alat i radni pribor, a ponešto će učenici i sami isprobati”, najavljuju u Muzejima Grada Karlovca.