Eko Panu ove 20 godina postojanja

"Rođendan udruge pratit će dvadeset malih događanja i kampanja posvećena karlovačkim drvoredima, a središnji događaj održati će se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u prostoru Urbanog parka Hrvatskog doma", najavljuju u Panu, udruzi za zaštitu okoliša i prirode iz Karlovca

Autor: Miroslav Katić

“Eko Pan će u 2022. godini obilježiti prvih 20 godina rada. Rođendan udruge pratit će dvadeset malih događanja i kampanja posvećena karlovačkim drvoredima, a središnji događaj održati će se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, u prostoru Urbanog parka Hrvatskog doma”, najavljuju u Panu, udruzi za zaštitu okoliša i prirode iz Karlovca.

Provode projekt “Moj samoodrživi dom” u svojstvu partnera slovenskoj udruzi i društvenoj tvrtki Institutu za istraživanje i razvoj alternativnih praksi ZRIRAP, koji se financira iz programa Erasmus + 12 mjeseci, do studenog.

“U projektu će ukupno sudjelovati oko tri stotine nezaposlenih koji će pohađanjem besplatnih radionica stjecati praktična znanja o uzgoju i čuvanju hrane, čuvanju sjemenja, izradi zimnice i prirodne kozmetike. Radionice počinju u veljači, a zainteresirani za sudjelovanje već sad se mogu javiti u Eko Pan”, kaže predsjednica Eko Pana Ivana Francisković Olrom.

Od prošlog studenog se provodi, u partnerstvu s Udrugom za društveni razvoj “KA-MATRIX” i Udrugom za promicane multikulturalnosti i zdravih stilova života “Avadhuta”, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, i projekt “Suradnjom i praksom do održive zajednice”, s ciljem mapiranja i rješavanja problema lokalne zajednice u kriznim situacijama.

Zahvaljujući podršci Grada Karlovca i tvrtke Zelenilo, udruga je lani uspješno promovirala Eko knjižnicu igračaka izložbom starih igara i igračaka i nabavom slikovnica, knjiga, edukativnih i kreativnih igara koje obuhvaćaju teme ekologije, očuvanja prirode, gospodarenja otpadom, upoznavanja biljnih i životinjskih vrsta i slično. Knjižnica igračaka otvorena je od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, a uskoro će započeti i igraonice subotom prijepodne. Knjižnica igračaka prima nove članove, za upis je dovoljno donirati jednu rabljenu igračku. Nekoliko je ovakvih knjižnica u Hrvatskoj, a svrha im je poticati na racionalnu potrošnju, čuvanje, razmjenu i solidarne odnose u zajednici.

Ivana Francisković Olrom

“Ova godina u Eko Panu svakako je ponajviše protekla u razvoju društvenog poduzetništva provedbom projekta ‘Poduzmi zeleniji otisak’. Zahvaljujući sufinaciranju Europskog socijalnog fonda, Eko Pan je pokrenuo tri grupe usluga – Šumsku školu, Zelene vještine i Rođendansku igraonicu. Zajednički naziv usluga i budućeg društvenog poduzeća je Klijanac i Pup – rasadnik dobre volje. Znanja, vještine i povezanost sa živim svijetom izdanci su koji korisnici usluga dobivaju, a na njima je da ih s dobrom voljom čuvaju i nose kroz život. Usluge su namijenjene djeci i odraslima”, napominju panovci.

U ovoj godini održano je devet boravaka u okviru Šumske škole, provedeno niz radionica, a šivati uče i mali i veliki.
Odabirom usluga Klijanac i Pup građani podržavaju razvoj malog društvenog poduzeća te pomažu rad udruge, servisa Zeleni telefon, Eko knjižnice igračaka, Bibliopana, kampanja za očuvanje kopnenih voda, edukacija o otpadu, programa razvoja permakulture u zajednici te omogućuju male građanske akcije održavanja i uređenja okoliša.

Ivana Francisković Olrom


‘Zeleni telefon i dalje je na raspolaganju građanima, a u području zaštite okoliša, okolišnog prava i klimatskih promjena, udruga je partner Zelenoj akciji na projektima “JEDRO” i “JEKA!'”, ističu panovci.

Kraj godine Eko Pan dočekuje s pet zaposlenih , novim partnerstvima i suradnjama, a sve više aktivnosti koje se provode izravno uključuju zajednicu i doprinose širenju praktičnih znanja i vještina. Jer, poznajemo li živi svijet i svoje mjesto u njemu, znati ćemo ga dobro i čuvati.

Ivana Francisković Olrom