DrONe ofarbao Karlovac

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje okončala je projekt kojega su provodili u suradnji s Gradom Karlovcem, Volonterskog centra Istra i neformalnih skupina mladih "KAOS" i "Mladforma" iz Osijeka, a u sklopu kojega su mladi oličili tri zida po vlastitom izboru na kojima su bili ispisane poruke mržnje, a ujedno su osvještavali javnost o rodnouvjetovanom nasilju

Autor: Miroslav Katić

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje DrONe okončala je projekt “Ofarbaj Karlovac”, kojega su provodili u suradnji s Gradom Karlovcem, Volonterskog centra Istra i neformalnih skupina mladih “KAOS” i “Mladforma” iz Osijeka, a u sklopu kojega su mladi oličili tri zida po vlastitom izboru na kojima su bili ispisane poruke mržnje, a ujedno su osvještavali javnost o rodnouvjetovanom nasilju. Riječ je o dijelu zida u banijanskom pothodniku, dva potporna stupa ispod koranskog mosta i garaža pokraj Gimnazije Karlovac.

“Projekt je započeo u kolovozu, a financiran je sredstvima Erasums+ programa. U aktivnosti je bilo uključeno oko 70 mladih osoba, pretežito s područja Karlovca, Osijeka i Pule. Posebno smo ponosni što su u aktivnostima oslikavanja sudjelovale i mlade osobe iz Karlovca s migrantskim podrijetlom”, kaže Igor Kuštreba, direktor Udruge DrONe.

Aktivnosti su započele participativnim akcijskim istraživanjem, putem kojeg su se mlade Karlovčanke i Karlovčani
sami izjasnili koje lokacije i koji natpisi s govorom mržnje ih najviše smetaju. Na temelju rezultata istraživanja i uz
pomoć vršnjaka iz Pule i Osijeka izrađen je plan djelovanja i pripremne radnje za „farbanje“. Uz to, mladi su dodatno
educirani kroz seriju radionica o posebnom obliku govora mržnje, s rodno uvjetovanim kontekstom, što je bila osnovna tema projekta na temelju koje su izrađeni umjetnički motivi za oslikavanje i uređenje zidova s govorom
mržnje. U isto vrijeme rađena je online kampanja za podizanje svijesti o rodno uvjetovanom nasilju.

Igor Kuštreba

U Knjižnici za mlade su izložene fotografije s provedbe projekta s informacijama o samome projektu, a uskoro će se preseliti u Centar za mlade u Grabriku gdje će biti postavljena do konca veljače.

Osim uređenja navedenih lokacija, izrađene su preporuke Gradu Karlovcu za uklanjanje natpisa govora mržnje s
javnih površina. Preporuke su izradile mlade osobe uključene u projektne aktivnosti te su ih osobno uručili
predstavnicima grada.

Igor Kuštreba