I DrONe protiv menstrualnog siromaštva

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje daje potporu inicijativi mladih "Uložak u zrak za promjene"

Autor: Miroslav Katić

Udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje “DrONe” iz Karlovca podržava inicijativu “Uložak u zrak za promjene” koja okuplja desetoro mladih pod vodstvom Lucije Ćeškić u svrhu borbe protiv takozvanog menstrualnog siromaštva i radi smanjenja osjećaja takozvanog menstrualnog srama kod mladih, što podržava i Grad Karlovac po natječaju za provedbu inicijativa mladih.

U sklopu inicijative provest će se dvije aktivnosti. Prva je provedba mrežne informativne kampanje u sklopu koje će se informirati mlade i stare o problemu radi, poticati rasprava i zagovarati osiguravanje besplatnih menstrualnih potrepština. Druga je opremanje srednjih škola u Karlovcu ormarićima za menstrualne potrepštine

“Nedavno istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke pokazalo je da svaka deseta žena u Republici Hrvatskoj ne može priuštiti kupovinu dovoljne količine uložaka, ili ostalih menstrualnih potrepština, kako bi ih redovito mijenjale. Stavljanjem ormarića za menstrualne potrepštine u srednje škole, osiguravamo da sve učenice, ali i djelatnice srednjih škola imaju pristup menstrualnim potrepštinama, čak iako nemaju dovoljno financijskih sredstava da si ih same priušte”, kaže L. Ćeškić.

Osim ormarića za menstrualne potrepštine, putem inicijative osigurana su sredstava za prvo opskrbljivanje ormarića svakoj srednjoj školi, ali ih je potrebno kontinuirano nadopunjavati tijekom nastavne godine. Nadamo se da će srednje škole, a, uostalom, i Županija karlovačka kao osnivačica srednjih škola u svojim godišnjim budžetima predvidjeti jednu stavku koja bi svim učenicama i djelatnicama osigurala dostupnost menstrualnih potrepština.

Lucija Ćeškić