Do 2023. Gradskoj knjižnici ‘Ivan Goran Kovačić’ novi bibliobus

Partneri knjižnice na projektu su Grad Karlovac i Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih "Carpe diem" iz Karlovca. Projekt ukupne vrijednosti tri i pol milijuna kuna se s 85 posto sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto "pokriva" Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Autor: Marin Bakić

“Čitanje je važno, uključuje nas snažno” naziv je projekta ukupne vrijednosti 3,528.118,32 kuna kojega do 15. rujna 2023. godine provodi Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, a koji je predstavljen u Ilirskoj dvorani te karlovačke ustanove u kulturi na početnoj konferenciji u utorak.

Do tada će se, između ostaloga, kupiti novi bibliobus u svrhu pružanja knjižničarskih usluga u ruralnim krajevima.

Partneri knjižnice na projektu su Grad Karlovac i Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih “Carpe diem” iz Karlovca. Projekt se s 85 posto sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto “pokriva” Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

“Projektom je omogućeno sudjelovanje u kulturi svim građanima, a posebice društvenim skupinama koje su najizloženije riziku od socijalne isključenosti, kao što su djeca i mladi, osobe starije od 54 godine, osobe s invaliditetom i druge marginalizirane skupine, a u svrhu jačanja socijalne kohezije i poboljšanja kvalitete života. Želja za čitanjem i sposobnost čitanja važan su preduvjet cjelovitog osobnog, ali i ukupnog društvenog razvoja. Opći cilj projekta je omogućiti ciljanim skupinama, kroz razvoj čitalačke pismenosti, ravnopravno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu zajednice na području Karlovačke županije putem pokretne knjižnice”, kaže voditeljica projekta Anita Malkoč Bišćan.

Tijekom projekta izvodit će se radionice kreativnog pisanja, kvizaška natjecanja na temu književnosti, čitateljski debatni klubovi te književni susreti. Za vrijeme trajanja projekta bit će realizirano 25 kulturnih radionica prema dobnim skupinama.

Anita Malkoč Bišćan

“Osobe s invaliditetom sudjelovat će u čitateljskim radionicama ‘Kockice pričalice’, s ciljem poticanja razvoja jezičnih sposobnosti i čitalačkih vještina, razmišljanja i kreativnosti, vještine koncentracije te usmenog izražavanja. Stariji od 54 godine sudjelovat će u čitateljskim klubovima. Cilj ovih susreta poticanje je čitalačke aktivnosti, diskusija na temu književnosti te razvijanje interesa za književnost. Grupnim aktivnostima jača se unutrašnja snaga pojedinaca i motivacija za redovito čitanje”, pojašnjavaju u karlovačkoj knjižnici.

“Carpe diem” će organizirati radionice čitanja i kreativnog pisanja, kvizaška natjecanja na temu književnosti, čitateljski debatni klub ‘Obrani knjigu’ te susrete s književnicima za one do 25 godina starosti radi poticanja čitanja kod djece i mladih, s obzirom da čitanje pozitivno utječe na njihove jezične i opće spoznajne sposobnosti.