Tomica Kristić: Nakon 40.000 km puta sam osvijestio bogatstvo vlastitog sela

Putopisac, koji je proveo tri godine i devet mjeseci na putovanju, predstavio djelo "Putovanje u Međuzemlje" u kojemu opisuje prvih 15 mjeseci pustolovine

Autor: Marin Bakić

“Nakon puta donosim zrelije odluke. Najviše primjećujem da daleko više uživam u okolnostima, odnosno u Hrvatskoj no što sam uživao prije putovanja. Svoju zemlju upoznajem sada putovanjem od grada do grada promovirajući ovu knjigu. Ranije sam gradove ocjenjivao po infrastrukturi. Primjerice, Hong Kong, New York ili Dubai su gradovi jer imaju visoke zgrade. Stoga mi Zagreb nikad nije “sjeo” kako bi trebao. Ipak, kada sam se vraćao s putovanja, sletio u naš glavni grad i šetao njime, zamijetio sam njegovu kulturnu baštinu i shvatio da je predivan – što sam vidio tu, nisam vidio nigdje drugdje. Živim u selu udaljenom četiri kilometra od Varaždina. Nikad se nisam predstavljao kao da sam sa sela, nego bih govorio da sam iz Varaždina. U selu su me dočekali predivno. Kada sam vidio narodne nošnje, shvatio sam da je moje selo bogato kulturom, a to nisam ranije zamjećivao. Stoga je dobro putovati, promijeniti sredinu, kako bi više cijenio mjesto odakle dolaziš”, poručuje putopisac Tomica Kristić koji je u srijedu u Knjižnici za mlade u Karlovcu predstavio svoju knjigu “Putovanje u Međuzemlje”.

Proveo je tri godine i devet mjeseci na putovanju, prošavši 40.000 kilometara, tri kontinenta i 25 država, a u ovom djelu opisuje prvih 15 mjeseci pustolovine.