Potresni dvobroj revije “Kupa” u Katzleru

Na više od 120 stranica ovaj dvobroj donosi eseje, prozu, poeziju, svjedočanstva, intervju i recenzije, između ostalih i esej Radovana Radovinovića "Promemorija o imenima karlovačkih ulica", "Jedno karlovačko pismo" Stanka Tomašića, Vrgino svjedočanstvo "Umiranje kuće u dvadeset slika", recenziju knjige Gorana Gerovca "Nikad robom" Danka Plevnika

Autor: Marin Bakić

U Paviljonu “Katzler” u Karlovcu po cijeni od 70 kuna se može kupiti dvobroj 13/14, godište 11, Revije za književnost, umjetnost i kulturu “Kupa”, izdan ovoga mjeseca u Petrinji.

“Tijekom deset mjeseci, koliko je proteklo od razornog potresa koji je gotovo potpuno uništio urbanu jezgru i kulturno-povijesnu baštinu Petrinje, neravnodušni ‘Kupini’ suradnici i odana joj čitalačka publika, pomno su se zanimali da li će u nastaloj kriznoj situaciji izazvanoj elementarnom nepogodom koja je zahvatila veći dio područja uz Kupu i njezine pritoke Odru, Petrinjčicu, Glinu, Kupčinu, Koranu i druge, ‘Kupa’ uopće nastaviti s izlaženjem. Smatrajući kako bi bilo krajnje oportuno u nastaloj dramatičnoj situaciji, čiji smo tragični svjedoci i u nemaloj mjeri žrtve, odustati od planiranog tempa izdavanja časopisa, odlučio sam se za održavanje kontinuiteta, te s jednakim, ako ne i većim žarom i marom promovirati pojedine pokupske teme dajući prednost onima koje povezuju regionalni i nacionalni kulturološki kontekst i koje se svojim značajem izdižu iznad lokalnih granica, doprinoseći svojim specifičnostima policentričnosti nacionalnog kulturnog prostora”, stoji u uvodniku izdavača i urednika Borisa Vrge.

Veseli me da je ovaj svezak “Kupe” proširen novim suradničkim imenima i da suradnike, čiji su prilozi objavljivani i u ranijim svescima, nije napustila želja za novim autorskim dotocima. Zahvaljujem se i jednima i drugima, kako zbog osjećaja odgovornosti prema čitateljima “Kupe”, tako i zbog diobe uvjerenja da u ovim teškim vremenima i (post)potresnim prilikama, upravo “Kupa” može egzistirati kao uporišna točka pokupskog genius loci zbog čije je identitetne promocije pred jedanaest godina pokrenuta i urednički profilirana. U to ime, otpustimo cime. Zajedrimo.

Boris Vrga

Kupa se i ovoga puta, kao i svaki puta do sada, tiskala u 333 primjerka, koliko rijeka po kojoj nosi ime ima kilometara.

Na više od 120 stranica ovaj dvobroj donosi eseje, prozu, poeziju, svjedočanstva, intervju i recenzije, između ostalih i esej Radovana Radovinovića “Promemorija o imenima karlovačkih ulica”, “Jedno karlovačko pismo” Stanka Tomašića, Vrgino svjedočanstvo “Umiranje kuće u dvadeset slika”, recenziju knjige Gorana Gerovca “Nikad robom” Danka Plevnika.