Loncu poklopac: Tihomir Mamić – divota na djelu

U političkim raspravama se doimlje poput diva među političkim patuljcima, precizna izbrušena argumentacija otkriva da se radi o vanserijskom političaru koji u naš Karlovac nakon niza desetljeća, pa i stoljeća možda, unosi vrhunske standarde. Svako njegovo istupanje na sjednicama Gradskog vijeća Karlovca je toliko čerčilovsko da se ponekad čini kako je Winston Churchill, britanski državnik iz prve polovice 20. stoljeća, držao mamićevske govore. Dakle, to je vanserijski div ili jednostavno – on je divan. Divota je živjeti u doba takvog političkog velikana i predivno ga je pratiti na djelu. Evo napisat ćemo punu odrednicu – satnik Tihomir Mamić je predivna slamka spasa Karlovca

Autor: Marin Bakić

Sunce je granulo nad našim gradom, proljeće se proteglo unedogled, mada je, kakti, jesen, sve ptice selice potežu ručnu i naglo se vraćaju s puta u Afriku, cvijeće odbija uvesti, a lišće pasti. U svaku gradsku fugu ušla je – nada. A kako odjednom? Pa tako što se pojavio konačno netko politički artikuliran, karizmatičan, intelektualno superioran, uvjerljiv i argumentiran u našoj lokalnoj politici. Posve je nejasno gdje je i zašto Hrvatska demokratska zajednica u Karlovcu “skrivala” Tihomira Mamića, tajnika Gradskog odbora HDZ-a i karlovačkog gradskog vijećnika, u kojoj ladici ili ešalonu su ga držali i uopće – zašto on nije na mjestu gradonačelnika. HDZ pogrešno igra – uzbudljivi Mamić nije as iz rukava, on je – poker aševa. Bez trunke ironije kazano, gospodin Mamić, satnik, ako se ne varamo, ne samo da je istinsko osvježenje na političkoj sceni Karlovca, nego se sve više nameće kao njegova – slamka spasa. U političkim raspravama se doimlje poput diva među političkim patuljcima, precizna izbrušena argumentacija otkriva da se radi o vanserijskom političaru koji u naš Karlovac nakon niza desetljeća, pa i stoljeća možda, unosi vrhunske standarde. Svako njegovo istupanje na sjednicama Gradskog vijeća Karlovca je toliko čerčilovsko da se ponekad čini kako je Winston Churchill, britanski državnik iz prve polovice 20. stoljeća, držao mamićevske govore. Dakle, to je vanserijski div ili jednostavno – on je divan. Divota je živjeti u doba takvog političkog velikana i predivno ga je pratiti na djelu. Evo napisat ćemo punu odrednicu – satnik Tihomir Mamić je predivna slamka spasa Karlovca.

Ipak, postoje dva problema koja uočavamo. Prvi je da na mjestu gradonačelnika nije gospodin Mamić nego izvjesni predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Mandić – vjerojatno mu je to pravo ime. Drugi je problem što nam se ipak čini da ponekad, vrlo rijetko, ali dogodi se, gospodin Mamić možda – prsti teško to tipkaju – i nije u pravu. Eto, napisali smo i to, pa koliko sudac odreže odštete po tužbi, odreže… A možda se satnik i smiluje s obzirom da je ovdje potpisani krajnje beznačajan i samo bi kvario listu onih koje treba tužiti, za koju kaže da je ima. Što će mu na toj listi miš među krupnom divljači? Tko to, pobogu, ide u lov na miševe? Macani, tigrovi, poput Mamića sigurno ne.

Dakle, Kaportal, pa onda i drugi mediji u Karlovcu i Hrvatskoj, objavio je satnikovo elektronsko pismo predsjedniku Udruge 129. brigade Hrvatske vojske Miroslavu Radi s popisom adresa medija i priopćenjem koje uime braniteljskih udruga valja poslati, a u kojemu se kritizira predsjednik Zoran Milanović zbog njegova sukoba s ministrom obrane Mariom Banožićem, što je glavnina javnosti shvatila kao dokaz kako HDZ manipulira braniteljskim udrugama. To je pomislila i Dragica Malović, gradska vijećnica i šefica lokalne organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske, pa je i uputila takvu kritiku. Potom je maestralno reagirao Mamić, usput najavivši da će D. Malović tužiti, jer on nije to priopćenje predsjedniku Udruge 129. brigade poslao kao član HDZ-a nego kao – član braniteljske udruge. Većina medija baš nije povjerovala u takvu raspodjelu uloga i iskazanu motivaciju za slanje priopćenja – a i što se ijedna karlovačka braniteljska udruga uopće ima miješati u spor Predsjednika i ministra obrane – ali je Mamić nekako uspio uvjeriti jedan medij u svoju verziju priče. Nakon što je D. Malović odgovorila zaključno kako je ne brinu prijetnje i da je po njoj priča jasna – eto nam najsvježijeg urednika Karlovačkog tjednika Ivice Pilakovića koji pronicljivo shvaća da je satnik u pravu, pa na vijest o drugom SDP-ovom priopćenju u toj prepisci stavlja naslov “SDP-ova Malović nastavlja medijsku prepisku i ustraje na imputiranju HDZ-ovu Mamiću da je on osmislio priopćenje”.

Mamićeva greška u ovom slučaju je što se uopće pravda. To je naša jedina zamjerka satniku za koju smo spremni sudski odgovarati – ako ne novčano, jer novca baš i nema, a onda barem da odležimo takvu drskost. Drugo je što postoje neke nedoumice iz satnikove kritike SDP-ova priopćenja, a tiču se imenovanja koranskog mosta između Rakovca i Mekušja po Specijalnoj jedinici policije “Grom”. Jasno je da je satnik prevelika riba za propitkivanja kojekakvih dosadnih algi i da nema vremena sada svakom idiotu objašnjavati elementarne istine, a možda je već i tema dosadna, ali, eto, nedavno su se karlovački gradski čelnici, kako je izvijestio Index, za postavljanja table s novim imenom mosta slikali s ratnim zločincem na mjestu ratnog zločina, pa i to može poslužiti kao povod. Taj foto-session nekome može djelovati kao ovjekovječivanje moralnog bankrota čitave jedne zajednice, ali sva je sreća da postoji satnik Mamić da razjasni stvari i predstavljalo bi veliku čast kada bi nam udijelio trunak pažnje i poneki argument. Dakle, predbacio je SDP-ovim vijećnicima što su napustili sjednicu Gradskog vijeća uoči rasprave o prijedlogu da se most tako imenuje na samu godišnjicu ratnog zločina kada su proslavljeni zločinac i njegov zločin. Isto je učinjeno i na ovome mjestu, ali zato što se smatralo da je trebalo jasno ustati protiv takve odluke i slavlja. Uglavnom, odlaskom sa sjednice Gradskog vijeća u tom trenutku SDP-ovci su, poentira satnik, pokazali koliko imaju empatije za hrvatske branitelje, odnosno da je nemaju. Spram branitelja se, dakle, ponašaju poput psihopata – bez empatije.

No, eto, ovdje potpisani će biti toliko drzak da zamoli satnika za par pojašnjenja. Ako su braniteljske udruge u Karlovcu sasvim ispravno stigle napisati i poslati priopćenje protiv ponašanja Predsjednika Republike spram ministra obrane, što pripada nacionalnoj razini, zašto nisu stigle obilježiti 30. obljetnicu najveće bitke Domovinskog rata u Karlovcu – proboja, odnosno zaustavljanja proboja iz Logorišta? To nije stigla obilježiti niti vlast, a satnik pripada objema kategorijama. Nitko niti da kaže nešto o tome iz vlasti i braniteljske populacije. Je li netko zapalio svijeću za ubijene vojnike i civile? Je li netko odao priznanje razaračima tenkova? Bez namjere da gnjavimo, no postavili bismo satniku i drugo pitanje, jer nas to izrazito kopka, a on nam se čini izrazito kapacitiran generalno, pa i za to da nam nedoumicu razjasni, naime zašto se smatra empatičnim spram branitelja sudjelovati u proslavi ratnog zločina ili u najboljem slučaju koketiranju s proslavom ratnog zločina. Zašto je prikladno obilježavati događaj koji je bacio ljagu na obranu Karlovca, koji ne predstavlja nikakvu bitku nego smaknuće razoružanih vojnika koji su mogli biti zamijenjeni za zarobljene Hrvate, a psihopatiju tome se suprotstaviti? Eto, zadržimo se za sada na ovih par pitanja.

Neće biti razloga za ljutnju na satnika Mamića ako ignorira i ne razriješi nas nedoumica. Već je dovoljna zadovoljština da smo suvremenici s tim velikim čovjekom.

*naslovna fotografija skrinšot s FB HDZ-a