Loncu poklopac: Svijeća za Karlovac

Statistika pokazuje da smo kao grad devastirani. Na 30. obljetnicu izbijanja Domovinskog rata i obrane Karlovca od razaranja uistinu začuđuje da smo spremni pasivno promatrati kako ga jedna povlaštena kasta razara vlastitim izrabljivanjem. Većina stanovništva je branila i obranila ovaj grad prije 30 godina, mnogi su dali i/ili bili spremni dati svoje živote za to, a danas nikako da učinimo samo to da one koji desetljećima sustavno uništavaju ovaj grad pošaljemo na neko vrijeme u opoziciju ili barem da im postanemo sustavni i neumorni korektiv

Autor: Marin Bakić

Satnik Tihomir Mamić, tajnik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, gradski vijećnik i najtoplija karlovačka zraka sunca, je, kao što smo zaključili prošlog tjedna, naša slamka spasa zbog svojih vrlina usporedivih samo s vrlinama Winstona Churchilla, legendarnog britanskog državnika. Stoga valja podržavati našega satnika, Churchilla iz našega sokaka, iz dva razloga. Prvi je što se takva veličina rađa valjda jednom u sto godina i priliku koju nam svojim bivstvovanjem pruža gospodin Mamić ne valja potrošiti. Drugo, Karlovcu fakat treba još jedna slamka spasa, uz nizinsku prugu. Pruga zvana čežnja i satnik zvan čežnja – barem su dvije slamke spasa, pa možda i nije tako beznadna situacija.

Ako pogledamo objave Grada Karlovca i medija s njegova platnog spiska, jedva da se stignemo okrenuti oko sebe od silnog razvoja grada. Sada se to što ćemo za dvije godine moći posjetiti kino “Edison” predstavlja kao velik uspjeh, no to su koještarije jer je riječ o zakasnjelom ulaganju u nešto što je u nekom gradu odavno podrazumijevajuća infrastruktura. Nešto je značajniji projekt ulaganje u vodoopskrbnu i odvodnu infrastrukturu, no to je, usporedno gledano, nešto što se provodi diljem zemlje i ne predstavlja naročit podvig. Upravo se tako i trebaju ocjenjivati uspjesi ili neuspjesi Grada i vladajućih – komparativno sa sumjerljivim gradovima gledajući ulaganja i statistike te, razmatrajući probleme, insistiranjem da se loše prakse, bez obzira što postoje i drugdje, iskorijene u Karlovcu.

Predsjednica Županijskog odbora HDZ-a Nada Murganić kazala je u srijedu na tiskovnoj konferenciji, a prenio Kaportal, da “HDZ Karlovačke županije ne kadrovira, sve tvrtke i ustanove vode samostalno svoju kadrovsku politiku, a svi vodeći kadrovi su izabrani na natječajima, zadovoljili su uvjete natječaja i programe koje su priložili”. “Mi u svim svojim odlukama što se tiče izbora vodećih ljudi u tvrtkama i ustanovama nemamo nikakvih posebnih problema, oni dobro rade svoj posao neki su izabrani i oni koji su članovi HDZ-a i koji nisu, na ponovni mandat i i bilo bi mi zaista drago da se o Karlovcu piše i rade reportaže o svemu onome što je u Karlovcu zaista lijepo, ja ne mogu prihvatiti i to je možda moje osobno mišljenje i isto na to imam pravo, da se Karlovac prikazuje kao grad slučaj. Niti jedna država nije slučaj, Karlovac je lijepi grad s puno prirodnih ljepota i održavan grad zahvaljujući našim tvrtkama koji ima i epitet grada ugodnog življenja, što ne misle samo naši građani nego i oni koji dolaze živjeti u naš grad zbog dobrih zdravstvenih, socijalnih i kulturnih institucija”, kaže N. Murganić nakon što su karlovački problemi s političkim nepotizmom ponovno dignuti na razinu države, a čak je i predsjednik Zoran Milanović uzeo primjer Karlovca kako bi argumentirao da je HDZ “oteo” državu.

Naravno da je Milanović u pravu, a da nekadašnja ministrica ne govori istinu, i na to ne treba trošiti riječi, odnosno treba argumentirati otprilike onoliko koliko treba dokazivati da je voda mokra. Ono što primjećujemo kod lokalnih HDZ-ovaca je sve češća navada da sugovornika i sugovornike – prave budalom, odnosno budalama. Bezočno lažu, osim ako nisu “svisnuli” pa ne razlikuju više stvarnost od vlastite propagande, a onda u tom slučaju nesvjesno iznose neistine. Oni nas sve češće uvjeravaju da ono što je očigledno nije istina. Primjerice, gradonačelnik i predsjednik GO HDZ-a Karlovac Damir Mandić, ako mu je to pravo ime, tvrdi da nije postojao niti jedan dogovor s ulagačem da se započne s izgradnjom zida na Korani dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, na kojima je, očekivano s obzirom na demokratski deficit, HDZ-ov kandidat obnovio mandat. To da je ulagač davno prije najavio Gradu Karlovcu da će baš tada započeti s radovima, a ova jedinica lokalne samouprave to prešutjela, kao i da mu je uopće od presude Upravnog suda u Rijeci, koju nije osporavala, a mogla je, išla na ruku u svakom pogledu, uopće ne spominje. I kada mu se kaže: “Zašto sada pravite budalu od mene”, Mandić odgovara gledajući sugovornika pravo u oči: “Ne pravim”, čime baš to nastavlja raditi. Ili, kada se Grad Karlovac pridruži huliganskoj i subnorovskoj rulji u slavljenu ratnog zločina, krivotvorenju i degradaciji spomena na Domovinski rat u Karlovcu, pa se čak slika na mjestu zločina sa zločincem, Mandić tvrdi da – ne slavi ratni zločin. Ili kada kaže da nema utjecaja na uređivačku politiku gradskih medija, koji su očigledno jednostrani u predstavljanju svih političkih opcija i dosljedni u propagandi HDZ-a, opet radi budalu od sugovornika, čak da je to i istina, a pogotovo ako nije. Mandić kao gradonačelnik ima apsolutne ovlasti da upristoji te medije, ali to ne čini. Stoga je ispravno zaključiti da mu takvi odgovaraju, posebice ako se uzme u obzir da Grad Karlovac i druge medije posebnim “ugovorima o izvještavanju” stavlja u sferu utjecaja HDZ-a. Ili kada gradonačelnik kaže da ga nitko nije upozorio iz oporbe pravovremeno da Tomislav Polić ne može biti izabran za direktora Čistoće, karlovačke gradske tvrtke za odvoz otpada, a onda Dubravko Golubić vrlo jednostavno pobije tu tvrdnju dokazujući da jest – upravo je on upozoravao da Polić ne zadovoljava natječajni kriterij da se protiv njega ne vodi kazneni postupak kada se odlučivalo o njegovu imenovanju, o čemu postoje materijalni tragovi. Dakle, pravljenje svih drugih budalama očito postaje strategija djelovanja HDZ-a pod Mandićem.

Gospođa Murganić govori o onima koji se doseljuju u Karlovac, kao da ne postoji dugogodišnji trend iseljavanja koji uvelike preteže nad trendom useljavanja. Gospođa Murganić kao da živi u svom nekom partijskom balonu potpuno nesvjesna stvarnosti ili nas opet – pravi budalama. Evo gospođi Murganić procjena na tu temu Državnog zavoda za statistiku otprije 30 dana – Karlovac je s 31. prosincem 2020. godine u odnosu na popis stanovništva iz 2011. izgubio 9,13 posto stanovništva i po tom je pitanju jedan od najgorih usporedivih hrvatskih kontinentalnih gradova, a svjetlosnim godinama je daleko od Svete Nedjelje, Čakovca ili Samobora koji bilježe porast broja stanovnika. O kakvom doseljavanju gospođa Murganić zbori? Evo kako Karlovac stoji po kretanju broja stanovnika od 2011. do 31. 12. 2020.:

  1. Sveta Nedjelja +4,07 %
  2. Čakovec +2,60 %
  3. Samobor +1,55 %
  4. Zaprešić -0,81 %
  5. Velika Gorica -1,23 %
  6. Varaždin -1,61 %
  7. Zabok -2,59 %
  8. Koprivnica -3,94 %
  9. Krapina -5,53 %
  10. Vinkovci -5,84 %
  11. Jastrebarsko -5,96 %
  12. Ivanić-Grad -6,36 %
  13. Bjelovar -6,43 %
  14. Križevci -6,73 %
  15. Osijek -7,08 %
  16. Virovitica -8,27 %
  17. Gospić -8,79 %
  18. Karlovac -9,13 %
  19. Đakovo -10,42 %
  20. Slavonski Brod -10,94 %
  21. Požega -12,72 %
  22. Sisak -13,57 %
  23. Petrinja -18,09 %
  24. Vukovar -19,62 %
  25. Glina -29,10 %

Još gore stoji usporedno s ostalim kontinentalnim gradovima u pogledu razine zaposlenosti – jedan je od rijetkih koji uopće bilježe nazadak – pad broja zaposlenih za 0,54 posto u razdoblju od 31. ožujka 2011. do 31. ožujka 2020. To je razdoblje kada se većina Hrvatske razvijala – Karlovac nije bio u toj većini. Evo opet popisa:

  1. Glina +59,63 %
  2. Velika Gorica +53,08 %
  3. Jastrebarsko +45,98 %
  4. Sveta Nedjelja +44,44 %
  5. Zaprešić +32,72 %
  6. Samobor +31,57 %
  7. Gospić +22,60 %
  8. Krapina +19,67 %
  9. Slavonski Brod +14,38 %
  10. Zabok +14,23 %
  11. Bjelovar +14,22%
  12. Varaždin +13,63 %
  13. Križevci +11,57 %
  14. Vukovar +8,36 %
  15. Petrinja +6,01 %
  16. Đakovo +5,84 %
  17. Čakovec +5,16 %
  18. Virovitica +4,56 %
  19. Osijek +3,88 %
  20. Požega +2,45 %
  21. Koprivnica +2,17 %
  22. Ivanić-Grad +1,47 %
  23. Karlovac -0,54 %
  24. Sisak -4,05 %
  25. Vinkovci -13,24 %

Ovo plastično ukazuje što ova vlast – ne računajući divnog satnika Mamića – radi gradu. Zapalimo svijeću za devastirani Karlovac. Na 30. obljetnicu izbijanja Domovinskog rata i obrane Karlovca od razaranja uistinu začuđuje da smo spremni pasivno promatrati kako ga jedna povlaštena kasta razara vlastitim izrabljivanjem. Većina stanovništva je branila i obranila Karlovac prije 30 godina, mnogi su dali i/ili bili spremni dati svoje živote za to, a danas nikako da učinimo samo to da one koji desetljećima sustavno uništavaju ovaj grad pošaljemo na neko vrijeme u opoziciju ili barem da im kao građani postanemo sustavni i neumorni korektiv.

Mnoge će iznenaditi, možda, što je Glina toliko napredovala, ali to je tako kada do tada nije imala malne ništa od gospodarstva. I taman se malo podigla pa ju je zadesio – zemljotres. No, znakoviti su podaci gradova koji gravitiraju Zagrebu – svi se, manje-više, rapidno razvijaju. To je očigledno ono što treba i Karlovcu – što veće oslanjanje na glavni hrvatski grad, u čemu ključnu ulogu ima takozvana nizinska pruga. Sa satnikom Mamićem ona uistinu predstavlja slamku spasa iz jednog razloga koji se tiče najozbiljnijeg karlovačkog problema, onoga koji stoji u temelju svakog drugog – od zaposlenosti, broja stanovnika, obrane od poplava, komunalnih usluga i drugo. Taj problem se zove nedostatak demokracije. U svim ovim gradovima koji prednjače Karlovcu po rezultatima vlast je smjenjiva. Tamo gdje nije vlast se zaparloži, razvije svoju nepotističku mrežu, ubije demokraciju, razgradi političku zajednicu i time gasne svaki ozbiljniji društveni nagon ka razvoju. Nizinska pruga omogućava bolju komunikaciju sa Zagrebom, odnosno lakše zapošljavanje i rad u Zagrebu i preseljenje Zagrepčana u Karlovac. Što će manje građani Karlovca ovisiti neposredno ili posredno o javnom sustavu – gradskom, županijskom i državnom – to će politika imati manje mogućnosti ucjene, a Karlovčani veći stupanj građanske slobode. Za vlast kao što je karlovačka to je izravno podrivanje njezine reketaške tehnologije vladanja.

Naravno, osim pruge one koji nisu Karlovčani u Karlovac može zasigurno privući spoznaja da tu politički djeluje satnik Mamić jer to ulijeva povjerenje. Za početak predlažemo satnika za model u kampanji privlačenja turista i doseljenika. Predlažemo Turističkoj zajednici Karlovca da plakate s kojih satnik poziva u Karlovac postavi diljem Hrvatske. Evo kako bi to moglo izgledati:

izvor: FB HDZ-a