U srijedu otvorenje izložbe Zoltana Novaka

"Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe", kaže Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac o autoru čija se djela mogu razgledati do 5. prosinca

Autor: Marin Bakić

U srijedu u 19 sati u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu otvara se, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Karlovca, izložba slikara Zoltana Novaka, čije je slikarstvo, kako napominju u Gradskom muzeju Karlovac, organizatoru, “iskreno i uvjerljivo, za njega osobno neophodno, promatraču otvara prostor obojen utjehom”.

“Ovaj se akademski slikar u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe”, kaže Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac o autoru čija se djela mogu razgledati do 5. prosinca.

U svom slikarskom opusu Novak se kretao kroz žestoku izmjenu tonaliteta boje i istraživanje mogućnosti materije, u tome razvoju važnu ulogu uvijek je igrao prikaz ljudskog lika koji se iz jednog slikarskog ciklusa u drugi više ili manje mijenjao, dok je komuniciranje tema, koje ga preokupiraju, uvijek ostalo vezano uz smisao djela. Na 53. venecijanskom bijenalu 2009. godine Novak, uz Nikolu Koydla i Matka Vekića, predstavlja Hrvatsku ciklusom slika duboko autobiografskih i subjektivnih tema otuđenosti i prokletstva grada, prolaznosti, ljubavi i slikarstva.

Josipa Vukelić

“Slike koje će Karlovčanima biti predstavljene na izložbi recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Iz presjeka ove bogate izložbe izdvajamo neke slike koje će publika po otvorenju moći vidjeti, poput slike ‘Srce tame’, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film ‘Apokalipsa danas’. Izdvajamo i kompoziciju ‘Nepomirljivi’, koja evocira antivestern Clinta Eastwooda, a koji predstavlja neumoljivost nasilja koje samo sebe hrani i preuzima sudbine i živote prema principu domino efekta usprkos namjerama iskupljenja, oprosta i milosrđa”, poručuju iz Gradskog muzeja Karlovac.

Izložena djela pružaju uvid u likovna istraživanja i bogatstvo sadržaja kojima se Novak bavi oduševljeno slikajući u svojem ateljeu. U iščekivanju sljedeće velike tematske izložbe nekoliko nedavno nastalih djela predstavljenih u Galeriji „Vjekoslav Karas“ pruža dragocjenu mogućnost spoznaje o tome koliko je za autentičnog umjetnika bitna veza između umjetničkog izražavanja i života koji živi i iskreno dijeli sa svima svojima.

Josipa Vukelić