Na Veleučilištu u Karlovcu u petak plesna predstava Centra “Free Dance” “Magnetsko polje igre”

"Polazišta radnog procesa su magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, životna priča Nikole Tesle, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik i putokaz inspiracijama, objekti i subjekti", kaže Ursula Modigliani iz Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance.

Autor: Marin Bakić

U petak s početkom u 19.30 sati u Atriju znanja Veleučilišta u Karlovcu i u produkciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost Free Dance” iz Karlovca i Plesnog centra “TALA”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a uz financijsku potporu Zaklade “Kultura nova”, igra se multidisciplinarna plesna predstava “Magnetsko polje igre” po ideji i konceptu Melite Spahić Bezjak, a u režiji i po dramaturgiji Marija Kovača.

Predstavu, koja je nastajala u sklopu rezidencijskog istraživačkog festivala Platforma RH te rezidencije “Critical Movement” u Sofiji, izvode M. Spahić Bezjak, Kovač, Branko Banković i Larisa Lipovac Navojec, glazbu potpisuje Damir Šimunović, kostime Ana Mikulić, a rasvjetu Robert Pavlić.

“Nadovezujući se na prethodni koreografski rad M. Spahić Bezjak, „Magnetsko polje igre” nastavlja propitivati i istraživati mogućnosti umjetničkih djela nadahnutih Nikolom Teslom koja ujedno mogu biti edukativnog i promocijskog karaktera te povezivati znanost, umjetnost i kulturu. Projekt okuplja tim suradnika, umjetnika i stručnjaka koji dijele i razmjenjuju pozitivna razmišljanja o znanstvenom diskursu te kazališni instinkt, istodobno se otvarajući prema lokalnoj zajednici”, najavljuje Ursula Modigliani iz Centra “Free Dance”.

“Polazišta radnog procesa su magnet, magnetsko polje, igra, frekvencija, Teslina životna priča, ostavština nama, pisani proces rada kao podsjetnik i putokaz inspiracijama, objekti i subjekti”, dodaje.

Izvedbeni prostor i scenografija te pojedini dijelove predstave propitivat će se u odnosu na konkretne prostore kao što je Teslin demonstracijski kabinet u Tehničkom muzeju „Nikola Teslaˮ u Zagrebu, tekstne istraživačke radove, izume. Ideja je također proučiti poezijska polazišta koja su nadahnula Teslu, kao i vlastita bilježenja umjetnika tijekom procesa rada, te ih kreativno spojiti. Polazeći od promatranja predstave kao eksperimenta koji teži pronalasku „izuma” u kojem se djelo promatra putem kreativnih jednadžbi, predložaka, formula, proces rada zaokružuje se unutar vlastite procesne mape i formule koja je svojevrsni put suradničkom timu.

Ursula Modigliani

“Donoseći u radni proces objekte, priče, poeziju i glazbalo teremin, koji djeluje na principu magnetskog polja, svaka polazišna točka postaje dijelom jednadžbi i formula koje će se oblikovati tijekom istraživačkog procesa. Dramaturgija eksperimenta postaje dramaturgijom predstave, plesno-znanstveni eksperiment”, nastavlja U. Modigliani.

Struktura i proces eksperimenta čine strukturu predstave polazeći od jednadžbe magnetske indukcije: T = Wb/m².

Ursula Modigliani