Hitno se sanira Glorijeta na Vojnom groblju

Spomenik pod zaštitom države ima oštećenu nosivu konstrukciju na kapeli svetog Jurja

Autor: Marin Bakić

Započela je hitna sanacija spomenika Glorijeta autora Hermanna Bolléa te rekonstrukcija mrtvačnice na Vojnom groblju u Karlovcu, javlja Grad Karlovac.

“Spomenik Glorijeta upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Zbog oštećenja nosive konstrukcije na kapeli svetog Jurja, koja se nalazi u sklopu spomenika Glorijeta, u tijeku je sanacija na ojačanju svoda kapele, limarije i krovne plohe. Radove financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a njihova vrijednost je 175.925 kuna. Radovi će biti dovršeni tijekom prosinca ove godine”, informira Maja Purgar, viša stručna suradnica za pristup informacijama i javnost rada Grada Karlovca.

Uskoro će početi i rekonstrukcija mrtvačnice Vojnog groblja radi reorganizacije prostora u postojećim gabaritima kako bi se oformila funkcionalnija cjelina prilagođena potrebama korisnika. Oformit će se vanjski trijem od jednog bočnog krila i postojećeg prolaza, te urediti zatvoreni prostor mrtvačnice, odnosno prostor za ispraćaj. Vrijednost radova na mrtvačnici Vojnog groblja iznosi 994.228,75 kuna, od čega je polovica već osigurana u ovogodišnjem proračunu, a obnovljena mrtvačnica iduće godine će biti stavljena u funkciju.

Maja Purgar

“S obzirom na svakodnevne potrebe posjetitelja Vojnog groblja, ali i skorašnje blagdane Svih svetih molimo građane za razumijevanje tijekom izvođenja radova. Manipulativni prostor za izvođenje radova na groblju je minimalan, što od svih zahtjeva posebnu pažnju i strpljenje. Grad Karlovac i izvođači radova osigurat će nesmetan prilaz groblju i grobnim mjestima kako bi dijelovi Vojnog groblja konačno dobili adekvatan izgled i bili funkcionalni”, poručuju iz gradske uprave.