U petak otvorenje izložbe Davorke Čavar

Autorica živi u Rečici, a rodom je iz Sarajeva gdje je završila osnovnu i srednju školu, upisala Akademiju likovnih umjetnosti, ali je zbog rata završila u Širokom Brijegu u klasi Miroslava Šuteja

Autor: Marin Bakić

U petak se u 19 sati u Knjižnici za mlade u Karlovcu otvara izložba “Asocijativna grafička slika” autorice Davorke Čavar iz Rečice, koja je rođena 30. prosinca 1969. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, da bi 1998. godine upisala na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, kojeg napušta zbog rata i seli u Široki Brijeg gdje se uspostavlja nova akademija na kojoj će 2002. godine diplomirati u klasi Dugorešanina Miroslava Šuteja.

„Rasplinjavanje, apstrahiranje i stiliziranje opisnih formi u čisti likovni (grafički, crtački) govor, to jest u seriju oštrih linija i ploha koje su u snažnom kontrastu prema praznini plohe papira, u kolorističke opozicije jarko crvenih i potpuno crnih ploha, ili ‘snolika’ astralna plavetnila, u niz jednostavnih i složenih kompozicija ravnih i zakrivljenih šiljastih formi različitih vektora (podsvjesna naznaka ogoljenih šuma, planina?), ponavljanja, varijacije ritma, nisu bez unutarnjeg razloga, logike i ‘racija’. Sasvim suprotno! Odabir ovih i ovakvih elemenata i likovnih kompozicija proizišao je iz potrebe da se u vanjski svijet prenesu nagomilana duševna stanja i psihičke senzacije, a to se jedino može učiniti ako umjetnik posegne prema univerzalnim arhetipskim stiliziranim formama (to se ne odnosi samo na morfologiju likovnih formi, već i temeljnu simboliku boje) koje samim time postaju i osnove za asocijacije, što i naslov ove serije radova sugerira”, ocjenjuje slikar Alfred Krupa.

Izložba se može razgledati do 14. listopada.