Ovog vikenda DOK – festival dobre volje uz Cubismo i niz drugih sadržaja

"Ovaj festival atmosfere unatoč pandemiji i organiziramo i ove godine. Opet smo ga podijelili na tri vrlo sadržajna dana. Jedna od novosti je arheološki park s virtualnom stvarnosti", najavljuje Damir Mateljan, načelnik Kamanja

Autor: Miroslav Katić

U petak počinje trodnevni DOK, festival dobre volje za ljude dobre volje, kako naglašavaju organizatori iz Općine Kamanje, Turističke zajednice područja Kupe i Županije karlovačke. Zvijezda prve večeri je grupa Cubismo čiji koncert počinje u 21 sat.

“Ovaj festival atmosfere unatoč pandemiji i organiziramo i ove godine. Opet smo ga podijelili na tri vrlo sadržajna dana. Jedna od novosti je arheološki park s virtualnom stvarnosti”, najavljuje Damir Mateljan, načelnik Kamanja.

“Bit ćemo u subotu tamo do 10 do 19 sati. Predstavljenom programu dodajemo i iznenađenje. U listopadu ćemo našu prezentaciju predstaviti široj javnosti – ovo na DOK-u je pretpremijera”, dodaje Stella Poljak iz tvrtke Conoko koja je uspostavila Arheološki park “Vrlovka” u sklopu javno-privatnog partnerstva s Općinom Kamanje.

Bavimo se kulturnim turizmom od 2000. godine, a s Općinom smo u javno-privatnom partnerstvu ne bismo li Arheološki park “Vrlovka” izgradili u jaku turističku destinaciju. S Vrlovkom smo se upoznali prije tri godine kada smo ponudu predstavili u tri dimenzije. To je još u kamenom dobu bilo mjesto hodočašća. Stoga prezentaciju gradimo na četiri teme. Prva je arheologija. Tamo se nekada nalazilo selo, pa ćemo gostima omogućiti posebne naočale kojima će posjetitelji biti vraćeni u kameno doba i među tadašnje ljude. To ćemo prikazivati kroz deset priča. Druga tema se tiče obilaska špilje. S obzirom da je ona zatvorena zbog zaštite šišmiša, koristit ćemo istu 3D tehnologiju ne bismo li omogućili posjetiteljima da je ipak dožive uz naratora. S obzirom da je riječ o nekadašnjem mjestu hodočašća, omogućit ćemo posjetiteljima da dožive na tim vrtača taj prostor u duhovnom smislu, i to je treća tema. Četvrta se tiče ekologije – tehnologiju koristimo kao alat, a fokus je na pričama. Veliki naglasak ćemo dati na marketingu i odnosima s javnošću.

Nedjeljko Tišler, direktor tvrtke Conoko.

“Na DOK-u ćemo predstaviti samo dio onoga što pripremamo. Koristimo tehnologiju računalnih igrica, a nije poznato da je još netko na takav način predstavio kulturnu baštinu”, pojašnjava S. Poljak.

Drago mi je da šestu godinu zaredom ostvarujemo umjetnički projekt usmjeren na kvalitetniji život u Kamanju i na uvećanje turističkog potencijala te općine. Riječ je o suvremenom projektu koji je spoj tradicijske i suvremene kulture. Spoj ambijenta i sadržaja privlači posjetitelje. Sadržaji su namijenjeni svim uzrastima i ukusima”, kaže Nikola Vukmanić, producent festivala.

Nikola Vukmanić, producent festivala

Festival počinje nordijskim hodanjem u 15 sati, a od 19 sati i nakon koncerta Cubisma glazbu pušta DJ Bob Milan.

U subotu će na platou iznad špilje Vrlovka, gdje je arheološki park, biti postavljena i instalacija “Drvo života”. Već od 9.45 se u središtu mjesta igra dječja plesna predstava “Čarobna frula”, a zatim nastupa mađioničar Jozo Bozo. U 11 sati se otvara zabavni park Berto, a likovna umjetnica Marija Graša započinje radionicu za djecu. Do 21 sat se u sklopu Festivala strašila obilaze lokacije po mjestu, a od 12 do 14 sati se moguće spuštati na zip-lineu. U 13 sati se otvara sajam proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a u 15 sati počinje biciklijada za sve uzraste, bez obzira na fizičku spremu. U 17 sati počinje još jedna kreativna radionica namijenjena najmlađima, a u 17.30 najpoznatiji hrvatski konceptualni umjetnik Siniša Labrović izvodi performans osmišljen samo za DOK. Nakon toga će profesor Siniša Reberski izrađivati kaligrafske radove po narudžbi posjetitelja DOK-a. U 19 sati svoju novu predstavu izvodi glumac Vili Matula, a nakon toga nastupa mladi i talentirani kantautor iz Kamanja Martin Ladika. Najbolji karlovački cover-band The Nipples nastupa od 21 do 23 sata, a večer zaključuje DJ Dabi.

Nedjelja je rezervirana za tradicionalno kamanjsko proštenje uz vruću janjetinu. Od 12 do 18 sati na glavnoj pozornici nastupa Tip-top bend, a u 13 sati na drugoj legenda hrvatske glazbe Stjepan Jimmy Stanić. Festival svirkom do ponoći kraju privodi Mystic band.

“Općina će se pobrinuti da sve aktivnosti budu ostvarene sukladno epidemiološkim mjerama”, napominju organizatori.