Loncu poklopac: Uskok u nagodbu

Ako će ulagač tek po izgradnji zida zatražiti građevinsku dozvolu za izgradnju hotela, kako je Grad Karlovac onda dvije godine "odugovlačio s izdavanjem "dozvola za projekt hotela na Korani"? Očito se misli pritom na izgradnju takozvanog protupoplavnog zida, međutim, on nema veze s izgradnjom hotela

Autor: Marin Bakić

Ulagač u izgradnju zida na lijevoj obali Korane u Karlovcu, na parceli između objekta Lana Korana i atletske staze, Lana commerce najavio je Radio Mrežnici da će do kraja kolovoza Gradu Karlovcu poslati prijedlog nagodbe, a na društvenim mrežama, de facto jedinom raspravnom obliku javnosti u Karlovcu, korisnici mahom odbacuju ideju da se ona prihvati. Uskočiti u nagodbu ili ne dvojba je postavljena pred ovu jedinicu lokalne samouprave.

Kako je rečeno Radio Mrežnici 12. kolovoza, po predloženoj nagodbi, Grad bi uplatio ulagaču 45 milijuna kuna jer su sudski vještaci procijenili da je ulagač toliko oštećen “zbog dvogodišnjeg odugovlačenja gradske administracije s izdavanjem dozvola za projekt hotela na Korani”.

“Iznos će vjerojatno biti još i veći jer, kako nam je potvrdio sam Hanžel, još uvijek traje procjena za građevinski materijal koji je u u međuvremenu poskupio za 80 posto, pa će i izgradnja hotela, koja je trebala koštati oko 168 milijuna kuna, sada biti skuplja”, piše Tamara Perković na RM portalu.

“Nakon toga bit će zatražena građevinska dozvola za izgradnju hotela. ‘Hoće li mi je dati ili neće ne znam jer ne znam kakva će biti politika u Gradu. Dalje nastavljam po svome kako sam i mislio, samo kasnim jedno dvije i pol godine. To je sve poskupilo, vidjet ćemo što će biti, ali bit će zanimljiva jesen’, rekao je Hanžel za Radio Mrežnicu.

Zavrti se u glavi od ovakvih nejasnoća. Ako će ulagač tek po izgradnji zida zatražiti građevinsku dozvolu za izgradnju hotela, kako je Grad Karlovac onda dvije godine “odugovlačio s izdavanjem dozvola za projekt hotela na Korani”? Očito se misli pritom na izgradnju takozvanog protupoplavnog zida, međutim, on nema veze s izgradnjom hotela, unatoč opetovanim tvrdnjama ulagača, jedino ako postoje neobznanjeni planovi i tajni dogovori s kojima javnost nije upoznata i s kojima onda valjda ne treba niti računati jer, podsjetimo, ulagač, odnosno osnivač i prokurist ulagača Nikola Hanžel je kazao novinarki RTL televizije Danki Derifaj u lipnju 2019. godine da su predstavnici vlasti tražili od njega da napravi garažu s 50 mjesta. “To nije bilo prije, ja sam na to pristao, što god su tražili, ja sam pristao. Što vi mislite da se meni da graditi taj zid i da mi treba garaža s 50 parkirnih mjesta? Gledajte koliko ih imam tu. (misli na javno parkiralište pokraj Lane Korane, opaska Marin Bakić). Znači, što god su oni tražili, ja sam napravio. Bili su presretni kad sam rekao da ću napraviti i sad vidite što se sve dogodilo”, rekao Hanžel. No, ako i postoje, takvi dogovori ne bi trebali obvezivati. Podsjetimo i da je prokurist Hanžel tada kazao i da su mu vlasti obećale izmjenu prostornog plana, što su i Damir Mandić, gradonačelnik, te Damir Jelić, Mandićev prethodnik, a potom karlovački župan, demantirali. Hanželov odgovor na to je ušao u legendu. “Lažeju”, poručio je. Da je postojao dogovor s Jelićem, kazao je tada i projektant Mario Furač iz dugoreške tvrtke Ingrad na “Tribini o zidu” održanoj u Knjižnici za mlade u Karlovcu.

Grad Karlovac je 23. ožujka tvrtki Lana commerce izdao građevinsku dozvolu za izgradnju nasipa – zaštitnog zida, unatoč tome što na tome mjestu po prostornom planu uopće nije predviđena izgradnja takvih objekata, odnosno što prostorni plan precizno određuje gdje se takvi zahvati rade. Sam projekt za koji je izdana građevinska dozvola se razlikuje od onoga po kojemu je ulagač 2019. godine htio graditi. Sada se grade dva zida – po projektu, kruna višeg je na 112 metara nadmorske visine, a dugačak je 155,25 metara. Zidovi su međusobno odmaknuti metar i pol. Donji zid, dugačak 150 metara, je maksimalne visine 173 centimetra, a ne prelazi 160 centimetara, kako napominje projektant. Zid iza tog je, piše u projektu, maksimalne visine 160 centimetra i dugačak je ukupno 182 metra.

U tom projektu stoji da se planira na toj lokaciji, iza zidova, raditi bazen s terasom. Ako pogledamo panoe koji se nalaze pokraj Lana Korane, a koje prikazuju predviđeni izgled hotela, bazen se nalazi na drugom mjestu – tamo gdje su sada postavljene plastične figure životinja, dočim tu gdje se “ziđa” – nema ničega. Nikakav zid na toj lokaciji nije predviđen niti u projektu kojega posjeduje Grad, a koji je dan na uvid nama iz Građanske inicijative “Spasimo Koranu”. Po tom projektu, i njegovim nadopunama, je ulagač rekonstruirao prvi dio hotela, takozvanu kafeteriju, a za ostatak valja dostaviti dopunu. Dopuna nam nije predočena niti smo obaviješteni da postoji. Po prostornom planu, može se rekonstruirati po gabaritima hotela iz 1979. godine ili raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj koji će iznjedriti novi izgled hotela. Upravni sud u Rijeci je 21. listopada prošle godine “samo” utvrdio da nije potrebno raspisivati javni natječaj za izgradnju protupoplavnog nasipa i zida, odnosno za privatnu investiciju koja nema javnu namjenu i koja se gradi na privatnom zemljištu. Bio taj stav sporan ili ne, nigdje u presudi ne piše da uopće ne treba poštivati prostorne planove niti da natječaj nije potreban za izgradnju hotela, ako se ne želi rekonstruirati prijašnji objekt. Hotel ima javnu namjenu.

S obzirom na ove činjenice zapitajmo se je li uistinu moguće, izvjesno, da je cijela ova zavrzlama nastala zato što ulagač ne želi ukloniti, odnosno preseliti plastične figure životinja i tako napraviti mjesta za bazen, kako je očigledno zamislio isprva i predočio nam svima na svojim panoima. Zar sve ovo zbog tih nosoroga, papkara, dvopapkara, vukova i čega sve tamo ima? Ako bi uistinu bilo tako, bilo bi to krajnje bizarno.

Znademo da je Grad Karlovac izdao građevinsku dozvolu, da je GI “Spasimo Koranu” osporava jer se kosi s prostornim planom, da je ulagač uredno najavio izgradnju, a da su vlasti to prešutjele, kao i da je započeo izgradnju, kako je i najavio a Grad prešutio, dan nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika na kojima je Mandić obnovio mandat, i da je gradonačelnik sve to opravdavao tvrdnjom da “treba paziti na gradski proračun”. Unatoč tome, Gradu prijete dvije financijske opasnosti s time u vezi – onu koju je nagovijestio ulagač, ali i mogućnost da službe ustanove da se gradi nezakonito i nalože uklanjanje izgrađenog po nezakonitoj građevinskoj dozvoli, što bi se opet činilo o gradskom trošku jer ju je Grad izdao.

Kako će se Grad Karlovac i gradonačelnik postaviti s obzirom na to, nemamo pojma – nije ih nitko niti pitao, koliko smo primijetili. No, o tome će se morati izjasniti. Kako bi rekao ulagač, mogla bi to uistinu biti zanimljiva jesen, posebno ako se uskoči.