Sanji Peulić Nagrada “Zlatko Tomičić” za “99 luftballons”

Druga najbolja priča na ovogodišnjem natječaju Književnog kruga Karlovac je "Noktima do zvijezda" Marije Galović iz Jastrebarskog, a Snježana Babić Višnjić iz Zagreba je za priču "Lisica" dobila treću nagradu

Autor: Miroslav Katić

“Priča ima i autobiografskih elemenata – radila sam u korporativnom svijetu. Nažalost, dio priče o višemilijunskom dobitku na lotu nije autobiografski”, kaže Sanja Peulić, dobitnica Nagrade za najbolju kratku priču “Zlatko Tomičić”, koju dodjeljuje Književni krug Karlovac, za 2021. godinu, nakon što joj je uručena u srijedu u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”. Naslov njezine priče je “99 luftballons”.

“Noktima do zvijezda” Marije Galović iz Jastrebarskog je druga najbolja priča, po ocjeni žirija kojega su činili Silvija Šesto, Damir Valent i prošlogodišnji laureat Tomislav Šovagović, a “Lisica” Snježane Babić Višnjić iz Zagreba je proglašena trećom najboljom pričom.

Pohvaljene su priče “Upad u Pećinu” Marina Bakića iz Karlovca, “Suza svetog Lovre” Lee Čorak iz Zagreba, “Posljednje ljeto” Darka Lisca iz Karlovca, “Ako igrališta utihnu” Milenka Margete iz Mostara, “Paštašuta” Ivana Katičića iz Omiša, “Štrikov za Sašu” Ane Galović iz Ivanić-Grada, “Točno u ponoć na tamnom putu” Denisa i Anite Peričić iz Varaždina te “Vjetar” Sanjina Ćikovića iz Viškova.

Ova je godina bila drugačija od prošle – na natječaj nam je lani pristigla 181 kratka priča iz svih krajeva kugle zemaljske. Očigledno je mnogima bila želja da se lani odmaknu od priopćenja stožera civilne zaštite i pandemije koronavirusa, pa su pisali priče u karanteni. Ove godine se to vratilo u normalne okvire, pa je iz svih krajeva Hrvatske stiglo 50 kratkih priča. Najzastupljeniji su zagrebački autori, međutim niti karlovački nisu zaostajali, a dobili smo priče iz Bosne i Hercegovine. Lani smo najdalje dobacili do Bruxsellesa, a ove godine do Lihtenštajna.

Damir Valent, predsjednik Književnog kruga Karlovac

“U Hrvatskoj je mnogo natječaja za najbolje kratke priče, a kolaju svakojake. Vezane su za aktualnosti, a ima i neuobličenih. Ove godine na ovom natječaju nije bilo mnogo patetika – bilo je mnogo dobrih priča. Satira i duhovitost, poigravanje sa situacijom i temom su zajedničke crte nagrađenih priča i između nas u žiriju nije bilo prijepora. Isprve smo iznjedrili laureate”, kaže S. Šesto.