U petak otvorenje izložbe “U carstvu dječje igre”

"Radovi Antonije Poljan nastoje promatraču sugerirati koliko zaigranost može izazvati smirenje, ushićenost ili čistu sreću te ga sjetiti da u svom životu pronađe vremena za igru i smijeh. To su elementi koji život uistinu čine čarobnim", kaže Marinko Polović iz Knjižnice za mlade.

Autor: Marin Bakić

U petak u 19 sati u Knjižnici za mlade u Karlovcu otvara se izložba slika “U carstvu dječje igre” Antonije Poljan.

Ova 26-godišnja Zagrepčanka je završila Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu na Odsjeku za slikarski dizajn. Nakon toga završila je petogodišnji studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Izlagala je na izložbama udruge „Fictionplaygrounds“ u KSET-u i Klubu studenata Istre “Mate Balota“. Od 2017. godine sudjeluje zajedno s umjetničkom platformom „F12“, u svrhu promicanja umjetnosti u zajednici, umjetnosti koja je dostupna svima preko događaja „Art na cestu“ (u Zaprešiću i Zagrebu) i „Free Art Display“ (u Karlovcu, Zagrebu, Dugoj Resi te Lovincu). Od 2019. godine radi kao odgojiteljica djece rane i predškolske dobi u Dječjem vrtiću Trešnjevka.

Marinko Polović, Knjižnica za mlade

“Izložene ilustracije su koncipirane tako da dočaravaju najvažnije elemente igre kao što su mašta, zaigranost, veselje, zamišljanje, pokret i sloboda. Na svakoj ilustraciji prikazana je jedna osoba koja predstavlja motiv djeteta u igri. Prema izgledu nije jasno o kojoj je dobi riječ, a na nekim nije vidljivo radi li se o dječaku ili djevojčici. To je zato jer se nastoji naglasiti kako se igra ne veže uz dob ili spol. Time se sugerira da se i odrasle osobe mogu prepoznati u tome, naravno, ako su sačuvali ono nešto čarobno, dijete u sebi. Izložbom se nastoji promatraču sugerirati koliko zaigranost može izazvati smirenje, ushićenost ili čistu sreću te ga sjetiti da u svom životu pronađe vremena za igru i smijeh. To su elementi koji život uistinu čine čarobnim”, kaže Marinko Polović iz Knjižnice za mlade.

Izložba ostaje otvorena do 12. lipnja 2021. godine.

S obzirom na trenutačnu epidemiološku situciju i važeće mjere, broj mjesta na događanju je ograničen te je svoj dolazak potrebno prijaviti putem e-pošte na mladi@gkka.hr.

Marinko Polović