Od srijede izložba “Karas pod upitnikom”

"Suradnjom s Hrvatskim restauratorskim zavodom i ljubaznošću Hrvatskog povijesnog muzeja, Tiflološkog muzeja, Zbirke Kovačić – Mihočinec iz Zagreba, Župnog ureda svetog Lovre Mučenika u Vivodini i privatnih kolekcionara, Gradski muzej Karlovac je karlovačkoj publici povodom Karasova 200. rođendana priredio pravu izložbenu poslasticu koju se ne smije propustiti", ističe Josipa. Vukelić., voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac

Autor: Marin Bakić

Od srijede će u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu, u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac, biti otvorena izložba “Karas pod upitnikom”, koja se može razgledati od 13 sati, a postavljena je do 23. lipnja povodom 200. obljetnice rođenja Vjekoslava Karasa u organizaciji Gradskog muzeja Karlovac i uz pomoć Grada Karlovca i Ministarstva kulture i medija.

Na izložbi će biti prezentirano djelo „Madona s Djetetom koje spava“ koju je naslikao sa samo sedamnaest godina, netom prije no što je krenuo na školovanje u Italiju. Suvremenicima je spomenuto platno bilo dokaz o Karasovu uređenu talentu, a provedena istraživanja pokazala su da je slici danas prijeko potreban restauratorsko-konzervatorski tretman. Kompozicija „Majka izlaže Mojsija na obali rijeke Nil“ svojom veličinom zadavala je probleme i Karasu i njegovim dobrotvorima, a posjetitelji će na izložbi, osim originalnog platna, moći vidjeti i novootkriveni podslik. Neosporni značaj slike „Portret gospođe Karas“ posjetitelji će otkriti kad primijete slikarov potpis, upravo je taj portret nositelj jedinog poznatog Karasova potpisa u Hrvatskoj.

Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Gradskog muzeja Karlovac

“Karas je poznat je kao prvi ilirski slikar i prvi hrvatski školovani slikar. Zahvaljujući karlovačkim i zagrebačkim ilircima i mecenama 19. stoljeća Karas se školovao u Italiji. Slikarstvo je učio u Firenci i Rimu u ateljeima poznatih talijanskih slikara, u muzejima, galerijama i na Akademiji. Slikao je građanske portrete te likove i žanr-prizore iz pučkog života i prošlosti, a slike uglavnom nije potpisivao. Brojna djela koja je naslikao poznata su samo po naslovima jer su spomenuta u njegovoj korespondenciji sa suvremenicima. Druga pak djela mu se pripisuju, ponekad i bez valjanih dokaza. Gradski muzej Karlovac posjeduje devet Karasovih slika od kojih je šest konzervatorsko-laboratorijski istraženo u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu tijekom 2018. i 2019. godine. Izložbom se predstavljaju rezultati do sada provedenih istraživanja”, ističu u Gradskom muzeju Karlovac.

Karasovim je stvaralaštvom i životnom sudbinom snažno obilježen razvitak hrvatskoga slikarstva u 19. stoljeću. U želji da se povodom 200. obljetnice Karasova rođenja naglasi neprocjenjiva vrijednost osobnosti i opusa tog autora, posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i dva Karasova antologijska djela – sliku „Rimljanka s mandolinom“, po kojoj je hrvatsko slikarstvo 19. stoljeća međunarodno prepoznato, i reprezentativni portret ilirca Stjepka Ljuboja Lopašića. Izložba pruža priliku da se na jednom mjestu sagledaju i zagonetni odjeci Karasove najpopularnije kompozicije „Vila nadahnjuje jednog barda junačkim narodnim pjesmama“, a čija se reprodukcija i danas nalazi na svečanom zastoru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Josipa Vukelić

“Suradnjom s Hrvatskim restauratorskim zavodom i ljubaznošću Hrvatskog povijesnog muzejaTiflološkog muzeja, Zbirke Kovačić – Mihočinec iz Zagreba, Župnog ureda svetog Lovre Mučenika u Vivodini i privatnih kolekcionara, Gradski muzej Karlovac je karlovačkoj publici povodom Karasova 200. rođendana priredio pravu izložbenu poslasticu koju se ne smije propustiti”, ističe J. Vukelić.

Izložbu prati katalog s tekstovima kustosice izložbe Antonije Škrtić i više konzervatorice povjesničarke umjetnosti Nene Meter Kiseljak te radni listić za srednjoškolce priređen u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti Natašom Pavlović iz Gimnazije Karlovac. Koautor likovnog postava i autor vizualnog identiteta izložbe i publikacija je dizajner Saša Stubičar, dok je autor atraktivne infografike o Karasovom životu i opusu dizajner Boris Benko.

Josipa Vukelić