Od petka do nedjelje FUSE festival na Maloj sceni

Ove godine na festival je pristigao čak 341 film iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine diplomirana montažerka Iva Gavrilović, studentica Filmske i televizijske režije Sara Grgurić i mladi filmaš, snimatelj i član Kinokluba Karlovac Marko Kekić, odabrala 18 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu

Autor: Ksenija Sanković

Ovogodišnje četvrto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano u Karlovcu od 14. do 16. svibnja.

Glavna festivalska lokacija ponovno je Mala scena Hrvatskog doma, a posjetitelji će moći vidjeti i novouređeni prostor Urbanog parka HD.

Ove godine na festival je pristigao čak 341 film iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine diplomirana montažerka Iva Gavrilović, studentica Filmske i televizijske režije Sara Grgurić i mladi filmaš, snimatelj i član Kinokluba Karlovac Marko Kekić, odabrala 18 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu FUSE festivala. Natjecatelji mogu osvojiti nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju te Grand Prix. Osim
nagrada o kojima odlučuje stručni žiri, i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu – nagradu publike. Uz natjecateljske projekcije, posjetitelje očekuje bogat popratni program.

Platforma F12 je i ove godine pripremila izložbu QR kodova, GIF for FUSE, koja će biti postavljena 14. svibnja uoči otvaranja festivala u 20 sati. Skeniranjem QR kodova korisnici mogu pregledavati GIF animacije mladih umjetnika, a osim izložbe u Urbanom parku, GIFovi će biti prikazivani i na filmskom platnu u prostoru dvorane Male scene. Uz izložbu posjetitelji će moći preuzeti fanzin the official zine.

Prvi festivalski dan – petak 14. svibnja 2021. započinje programom DIY – make your own tote bag. Posjetitelji će moći otisnuti svoju FUSE platnenu torbu i iz prve ruke vidjeti proces sitotiska. Službeno otvaranje festivala bit će održano na Maloj sceni Hrvatskog doma s početkom u 20 sati. Nakon otvaranja uslijedit će projekcija pobjedničkih filmova trećeg izdanja festivala.

U subotu su redu dvije natjecateljske projekcije s početkom u 11 sati. U popodnevnom terminu, u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C bit će održano predstavljanje /’fu:bar/ – festivalsko okupljanje fokusirano na multimedijsku reinterpretacijsku umjetnost s temom greške. Tom prilikom će na Maloj sceni biti prikazana selekcija radova, a isti će biti gledateljima dostupni i online.

Prije večernje projekcije FUSE će ugostiti mladu glazbenicu Daisy Dives uz pratnju Dine Saurića. Daisy Dives je solo projekt kantautorice Vanje Gorički. Pjesme zbog DIY pristupa stvaraju sanjivi lo-fi ugođaj, isprepleten motivima ljeta, vode i reminiscencija iz prošlosti. Zvuk građen na elementima dream popa i indie popa, rezonira s nježnim vokalnim harmonijama.

U 19 sati će uslijediti projekcija filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” redatelja Dalibora Barića koji će prisustvovati projekciji nakon koje će razgovarati s publikom i detaljnije predstaviti ovaj zanimljiv filmski projekt koji je bio i u široj selekciji za nagradu Oscar. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada
Rijeke
, a glasove su posudili Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić. Protagonisti filma su Martin i Sara. Martin se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu. Sara je konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu. Policija im je na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od
odgovora. Jer možda ništa od ovog nije istina.

Posljednji festivalski dan, nedjelja, bit će obilježen u opuštenom tonu. Posjetitelje očekuje zatvaranje festivala i dodjela nagrada. I ove godine žiri je sastavljen od filmskih profesionalaca. Festival će ugostiti mladu filmsku montažerku S. Gregorić koja uz razne projekte vodi i radionice pa je tako vodila i Radionicu montaže na Školi medijske kulture dr. Ante Peterlića. U odlučivanju o najistaknutijim filmovima festivala sudjelovat će i producent Vedran Šuvar, član Kinokluba Zagreb i autor Manifesta amaterskog filma te Ilija Barišić, diplomirani kroatist i povjesničar, autor knjige “Filmska gramatika videoigara:modaliteti izlaganja novih medija” za koju je dobio nagradu Ante Peterlić za filmsku publicistiku.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan, a filmovi natjecateljskog programa tijekom trajanja festivala bit će dostupni i online na Vimeo kanalu Kinokluba Karlovac koji organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAoperativa, koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada “Kultura nova”.