Priznanja za arhitekturu i upozorenja na oštećenja građenjem

Priznanja su namijenjena investitorima ili institucijama uz obvezno navođenje autora projekata, planova ili prijedloga.

Autor: Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca

Udruga za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca objaviti će godišnja priznanja za vrijedna ostvarenja i projekte arhitekture, urbanizma, dizajna na području Karlovca i Karlovačke županije.

Uz priznanje za vrijedno ostvarenje arhitekture ocjenjivački sud će objaviti upozorenja i kritičke osvrte na naročito štetna oštećenja okoliša i planove koji mogu dovesti oštećenja prostornih i povijesnih vrijednosti u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Priznanja se svake godine daju za izvedene zgrade, ali i za osobito vrijedne projekte, studije, prijedloge, urbanističke planove ili akcije kojima se unapređuje stanje u okolišu i svijest o prostornim i povijesnim vrijednostima.

Priznanja su namijenjena investitorima ili institucijama uz obvezno navođenje autora projekata, planova ili prijedloga.

Ocjenjivanje obuhvaća djela nastala tijekom sedam godina prije godine u kojoj se ocjenjuje. Na taj način predložena djela ostaju u postupku ocjenjivanja, ako se u sljedećoj godini ne kandidiraju vrednija ostvarenja ili radovi.

Predlagatelji mogu biti članovi Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca, građani, investitori, institucije i autori.

Članovi ocjenjivačkog suda za priznanje za arhitekturu i za upozorenja na oštećenja građenjem su : profesor doktor znanosti Boris Morsan, profesor doktor znanosti Josip Žunić, ovlašteni arhitekti Relja Šurbat i Stanko Čosić, predstavnik Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.

Izvršni odbor Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca može u ocjenjivački sud pozvati i imenovati osobe iz javnog i kulturnog života.

Odluke ocjenjivačkog suda biti će objavljene na tiskovnim konferencijama i uručene dobitnicima priznanja na godišnjim skupštinama Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca.

Upozorenja i kritički osvrti na naročito štetna oštećenja okoliša i planove biti će objavljena na tiskovnim konferencijama i na godišnjim skupštinama Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca a počiniteljima će biti dostavljena poštom.

Priznanja za arhitekturu će biti objavljena na tiskovnim konferencijama i uručena dobitnicima na godišnjim skupštinama Udruge za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovca.

Svi zainteresirani mogu svoje prijedloge za priznanja poslati na adresu bmorsan@arhitekt.hr do 31. ožujka 2021. godine.