’21, Dragica Malović: Naučeni smo na vlast HDZ-a

"Građani su već pali u apatiju. Stranka, koja je ušla u sve pore društva, vlada ovim gradom 16 godina neprekidno i svi misle da je njezina pobjeda već ostvarena, odnosno da je njihova vladavina gotova stvar", kaže nova predsjednica karlovačkog SDP-a

Autor: Marin Bakić

“Kao i mnogi, i sama sam imala dvojbu uključiti se u javni život ili ne, no moja je unutrašnja potreba ona za mijenjanjem društva i našega grada, a jedan od načina da se to učini je kroz politiku. Po uvjerenju sam socijaldemokratkinja i odlučila sam mijenjati društvo i grad posredstvom Socijaldemokratske partije Hrvatske, čiji sam dugogodišnji član”, kaže 42-godišnja pravnica i gradska vijećnica, odnedavno predsjednica Gradskog odbora SDP-a Karlovac.

Kako to da si odlučila ostati u SDP-u nakon niza posrnuća te stranke?

  • Bitno je biti dosljedan. Nisam za prelijetanje iz jedne stranke u drugu. Kao i drugi članovi sam bila nezadovoljna onime što je SDP u Karlovcu činio, odnosno propuštao činiti. Sada mi se pružila prilika oblikovati potpuno novu organizaciju s onima s kojima ću moći raditi i s kojima će SDP moći ponuditi nešto potpuno novo.

U čemu je SDP griješio ranije?

  • U tome što je bio nedovoljno aktivan, to jest što se nije dovoljno radilo.

Nekad se činilo da je hiperaktivan. Kada su gradski vijećnici iz redova te stranke bili Nikola Badovinac mlađi i Marina Novaković Matanić doimalo se tako. M. Novaković Matanić je postavljala na stotine upita tjedno.

  • Da, nekada niti takva aktivnost nije najsretnija. Riječ je o kolegama koje su napustili SDP, postali zatim članovi neke druge stranke, a potom i nju napustili. Time bih završila svaku raspravu o njima.

Bi li ih voljela vidjeti ponovno u SDP-u?

  • O primanju novih članova u stranku odlučuje, po Statutu, gradski odbor. Nije najsretnije prelaziti iz jedne u drugu stranku i ne vjerujem da bi se u njihovom slučaju donijela pozitivna odluka. U takvim slučajevima, ako se ne varam, odluku donosi Statutarna komisija uz suglasnost Predsjedništva.

Ima li bivših članova SDP-a koje bi voljela vidjeti opet u stranci?

  • Svakom bivšem članu je put u stranku otvoren. Ako netko od njih želi ući u SDP, a nije se ogriješio o Statut i djelovanje stranke, ne vidim problem.

Svima je otvoren, osim bivšim vijećnicima?

  • Otišli su u drugu stranku. Nisu bili korektni. Mogli su se strpjeti i dočekati nove prilike.

Na koje se kadrove oslanjaš na putu do vlasti?

  • Potpredsjednici gradske organizacije Ehlimana Planinac, također dugogodišnja članica, i Tomislav Novak koji je ranije vodio općinsku organizaciju SDP-a u Medulinu prije no što se s obitelji preselio u Karlovac, te članovi Gradskog odbora.

Kazala si Kaportalu da imate konkretna rješenja za probleme. Možemo li nabrojati tri problema i navesti konkretna rješenja za njih?

  • Karlovac je temeljito zapušten. Infrastrukturno je zanemaren. Vjerojatno je najveći problem Zvijezda, koja je ruševina. Grijanje je najskuplje u Hrvatskoj. Obnovili smo zgrade svih vrtića, a i dalje nema mjesta za svu djecu u gradskim vrtićima. I dalje ne postoji jednosmjenski rad u svim osnovnim školama, mada valja uzeti u obzir i koronakrizu. Problem Karlovca je i ova dugovječna i netransparentna vlast koja počiva na uhljebljivanju podobnih članova stranke u upravi, ustanovama i tvrtkama, a ne sposobnih. To se mora promijeniti.

Zamislimo da osvojite vlast, koji vam je prvi korak?

  • Analiza stanja. Više je od 700 zaposlenih u gradskom sustavu. Valja vidjeti tko što radi, je li njegovo mjesto potrebno… Za to su potrebni uvjeti, a stječu se osvajanjem vlasti.

Kako gledaš na pojavu gradske tvrtke Inkasator? Ta tvrtka glavninu prihoda ubire posredovanjem u naplati, pa Vodovod i kanalizacija, primjerice, plaća Inkasatoru jedne godine oko dva milijuna kuna, a da zaposli petoricu na godišnju plaću od sto tisuća kuna da se time bave, uštedjela bi milijun i pol kuna. Zašto Vodovod i kanalizacija to čini i zašto se oporba time ne bavi?

  • Trebamo. Inkasator ima dvije osnovne funkcije – naplata objedinjenih komunalnih usluga i upravljanje zgradama, i trebalo bi proučiti koliko upravljanje zajedničkim dijelovima stambenih zgrada donosi posla toj tvrtki. Objedinjena naplata može biti u nadležnosti gradske uprave.

Inkasator živi od preplaćivanja posredovanja u naplati drugim gradskim tvrtkama – bez toga ne bi postojao. Nije li to čudno?

  • Jest. Kada bismo osvojili vlast, razmišljali bismo o načinu funkcioniranja gradskih tvrtki, možda i o objedinjavanju u holding.

Recimo da naručuješ picu. Picerija nudi besplatnu dostavu, ali, eto, ja se ponudim da ti dostavim picu za 10 kuna, i ti to prihvatiš. Bi li to bilo normalno?

  • Ne bi. S ovim si pitanjem sve rekao. Ako bih ti bila dužna ili bi mi bio simpatičan, angažirala bih te za dostavu.

Inkasator i Vodovod i kanalizacija su simpatije?

  • Definitivno.

Nije Vodovod i kanalizacija jedina gradska tvrtka koja koristi te usluge Inkasatora. Zašto oporba ne govori o tome?

  • Kritika je prihvaćena. Tek sam postala predsjednica GO SDP-a. Gradska vijećnica sam od ožujka ili travnja. Uhodavam ekipu i to je preduvjet da se počnemo baviti time.

Vijećnica si od proljeća?

  • Da. Koronakriza je sve poremetila i sjednice vodimo posredstvom programa Microsoft Teams, što je veliki ubojica demokracije i olakšava uvelike vladanje. U tim okolnostima oporba ne može doći do izražaja. Mnogo je lakše djelovati za govornicom u Velikoj vijećnici.

Preko Microsoft Teams programa te predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Matija Furač lakše ušutka iliti mutira?

  • Jedno vrijeme mi mikrofon uopće nije radio, čak sam sumnjala u diverziju. (smijeh)

Kad smo već spomenuli Furača, valja se prisjetiti njegove slavne uloge u dodjeli Nagrade Grada Karlovca svećeniku iz Tomislavgrada Jakovu Mamiću, mada je u natječaju pisalo da se to priznanje dodjeljuje građanima Karlovca. Kako gledaš na to da je nagrada dodijeljena nekome tko nije kvalificiran, unatoč opetovanim i pravodobnim upozorenjima da se griješi, odnosno da će se time pogriješiti?

  • Karlovačka vlast nema skrupula u djelovanju i odlučivanju. Ne zamaraju ih niti propisi i misle da mogu, primjerice, dodjeljivati javna priznanja oprečno aktima. To me ljuti, a kao pravnika i brine.

Je li Furač i u radu Gradskog vijeća Karlovca “autističan” kao što se pokazao spram građana koje je pozvao da predlažu kandidate za javna priznanja, a onda ih preveslao?

  • Nisam to osjetila. Pravila o radu Gradskog vijeća su postavljena tako da zadnju riječ u raspravi ima gradonačelnik. Utoliko se Furač drži propisa, čak i strože no što treba.

I dalje se u nacionalnim i regionalnim medijima spominje zabrana koncerta Bajage & Instruktora iz 2018. godine. Kako da se Karlovac riješi te ljage?

  • Grad Karlovac mora priznati svoju grešku i početi normalno reagirati – ne baviti se zabranama.

U toj aferi se ponajviše istaknula dogradonačelnica Andreja Navijalić. Kako si ispratila izbore u karlovačkoj organizaciji Hrvatske demokratske zajednice i to što se dogradonačelnica kandidirala protiv gradonačelnika Damira Mandića za mjesto predsjednice lokalnog HDZ-a? Imaš li kao gradska vijećnica informacija kako njih dvoje uopće funkcioniraju u Gradu nakon unutarstranačkih izbora?

  • Nemam. Drago mi je da je u HDZ-u barem prividno postojao demokratski proces i da su članovi birali između dva kandidata.

Ali to je baš bilo ozbiljno natjecanje – A. Navijalić je uistinu “bacila rukavicu u lice” Mandiću.

  • Jest, ali to su njihove stvari. Vidim da u stranci gradonačelnik ima tri potpredsjednika iz Andrejinog tima, pa mu neće biti lak posao. Prilikom nedavnog izbora ravnateljice Dječjeg vrtića “Četiri rijeke” izabrana je kandidatkinja Anita Štefanac koja, po gradonačelnikovim izjavama, nije bila njegov izbor. To me brine kao građanku jer ćemo se očigledno baviti njihovim unutarnjim borbama oko plijena.

Gradonačelnik je na početku svog mandata prilično nebulozno najavio transparentno zapošljavanje u gradskom sustavu, kao da nije do tada bilo transparentno. Je li se u tom pogledu pokazao naprednijim od svog prethodnika Damira Jelića?

  • Nije. I dalje su na svim rukovodećim položajima članovi HDZ-a ili osobe bliske toj stranci. Natječaji se provode reda radi, a na njih se nitko osim predodređenih rukovoditelja niti ne javlja. Jedno vrijeme se javljao bivši vijećnik Badovinac u svojoj zanimljivoj kampanji.

Mrsio im je račune?

  • Mrvicu – nije im mogao ništa. Za izbora direktora gradske tvrtke Mladost su ga odbili s obrazloženjem da nije obiteljski čovjek.

Odavno je pravilo da oporba živne uoči izbora i kritizira vlast “sve u šesnaest”. Birači se potom pitaju gdje je opozicija četiri godine i komentiraju da ne žele slušati kako je HDZ loš nego što se može uraditi. Koje politike SDP nudi građanima?

  • Nudimo politiku potpune transparentnosti.

Kao i Mandić prije četiri godine?

  • On tu potpunu transparentnost nije ostvario. I dalje ne postoje transparentne gradske financije pa nije vidljivo na što se troši gradski novac. Nedostaje i politika potpune transparentnosti poslovanja gradskih tvrtki i zapošljavanja. No, tek smo konstituirali Gradski odbor i naše politike ćemo tek predstaviti.

Već spomenuti bivši članovi i vijećnici SDP-a su se žalili na odnos središnjice stranke prema lokalnoj organizaciji. Kakav je sada taj odnos?

  • Jako dobar. Ne želim se osvrtati na ono što je bilo ranije. Gradski odbor je, između ostaloga, bio raspušten i zato što nije funkcionirao, a SDP je promijenio politiku i na nacionalnoj razini.

Jelić je dao ostavku na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a, pa onda i na mjesto župana, da bi naposljetku istupio iz stranke. Tako je završila politička karijera najdugovječnijeg lokalnog vladaoca u povijesti ovoga grada. Prijavio se potom na natječaj za posao profesora hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Karlovac. Kako komentiraš naslađivanja nekih zbog toga što je taj nekadašnji moćnik sada u potrazi za poslom?

  • Ljudi su svakakvi. Naslađivanje nikada nije dobro. Čula sam da je odlučeno da ga se ne zaposli.

Je li bio diskriminiran na tom natječaju?

  • Ne znam. Čula sam da je bilo 30 kandidata, a da ih je 25 bilo na razgovoru, te da se sa svakim od kandidata razgovaralo po pola sata.

Je li Jelić bio među onih pet koji se nisu pojavili?

  • Ne znam. Vjerujem da se pojavio na razgovoru. Želim mu svu sreću u potrazi za poslom. Prijavila sam se na mnogo natječaja u Karlovcu i Karlovačkoj županiji i nisam mogla biti izabrana jer u to vrijeme nisam bila odabir HDZ-a i Jelića.

Radiš u Poreznoj upravi?

  • Da, od 1. lipnja 2009.godine.

Javljala si se na natječaje koje spominješ prije ili nakon tog datuma?

  • Za rada u Poreznoj upravi. S promjenom državne vlasti izgubila sam mjesto voditeljice službe i nastojala sam promijeniti posao. Javljala sam se na natječaje za posao u javne ustanove, no ti natječaji su bili na razne načine izigravani. Nastojalo se zaobići proceduru na svaki mogući način ne bi li se zaposlio kandidat kojeg je HDZ protežirao. Ružne su to stvari i ne bi se to trebalo očekivati u 21. stoljeću i u demokraciji.

Sociolozi, ekonomisti i politolozi takav sustav nazivaju kronističkim kapitalizmom i njegovo ishodište vide u odnosima vlasti i kapitala, odnosno političara i kapitalista. U Karlovcu imamo nekoliko velikih poduzetnika. Jesu li u ovome gradu kapital i vlast previše povezani?

  • Djelomično jesu. Svjedočimo odnosu karlovačkog poduzetnika Nikole Hanžela i HDZ-a – jedan je od najvećih donatora te stranke.

Kako gledaš na izgradnju zida na Korani, što je ulaganje Hanželove tvrtke Lana commerce? Iz etičkih razloga napominjem da sam jedan od aktivista protiv izgradnje tog zida. Nažalost, izgubili smo sudski spor. Koje su namjere ulagača i je li mu se pogodovalo?

  • Čitala sam presudu Upravnog suda u Rijeci i na Gradskom vijeću sam govorila o tome. Iz te presude proizlazi da ulagač neće imati zapreka. Problem je što imamo prostorni plan ovakav kakav jest i vlast koja je to dozvolila. Po presudi, privatno vlasništvo je nedodirljivo.

Nitko ne spori privatno vlasništvo, pitanje je prostornog uređenja.

  • Ako dobije odobrenje Hrvatskih voda, može graditi zid da zaštiti svoju građevinu.

Koju?

  • Budući hotel.

Sudac je onemogućio žalbu na presudu. Jesi li ikada čula za tako nešto?

  • Mora postojati neki pravni lijek.

Ne postoji. Čemu služi Visoki upravni sud, ako mu se ne možemo žaliti na presudu Upravnog?

  • Trebao bi biti omogućen pravni lijek prema Visokom upravnom sudu.

Jedan od aktivnijih gradskih vijećnika je u ovom mandatu je i Dubravko Golubić. Postavio je nekoliko pitanja o odnosu Grada Karlovca i gospodina Hanžela, odnosno njegove tvrtke glede Žitne kuće, ali da ne ulazimo sada u to. Zašto je Golubić napustio SDP.

  • Ne znam. Treba njega pitati. Nikad nismo čuli razlog.

Jeste li bili u sukobu?

  • Nismo.

A on i netko drugi u stranci?

  • Trebao bi on komentirati njegov izlazak jer nije naveo razloge. Žao mi je što je tako postupio i što nismo raspravili njegov odlazak iz stranke. Tjedan dana prije njegova izlaska smo zajedno bili na sjednici Gradskog vijeća i na kavi. Komentirali smo tada svašta i mislila sam da je sve u najboljem redu.

Grad najveći naglasak stavlja na iskorištavanje sredstava iz fondova Europske unije, mada se, usporedno gledajući, nije baš proslavio u tome, potpuno zanemarujući da postoje ulaganja koja se mogu ostvariti i mimo tih fondova, primjerice obnova kina “Edison”. Kako gledaš na to da je ovoj vlasti u svakom slučaju, bez iznimke, novac važniji od vremena?

  • U predizbornoj godini su započeli neke projekte koje sada promoviraju na sve moguće načine. Premalo su europskog novca iskoristili i premalo resursa usmjerili u bilo kakav razvoj poduzetništva.

Ipak je uređena poduzetnička zona na Mekušju.

  • To je u redu. Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović je privukao ulagača koji otvara šest stotina radnih mjesta. Zašto to Karlovac nije uradio?

Jedan od prvih poteza gradonačelnika bila je degradacija Marine Grčić, pročelnice zadužene za europske fondove, i to netom nakon uspjeha s osiguranjem izgradnje i izgradnjom slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka. Nitko nije pitao zašto. U Karlovcu imamo obračune s uspješnim stručnjacima za fondove Europske unije – M. Grčić je degradirana, a Mile Sokolić i Krešimir Veble, zaslužan za projekt izgradnje pročistača otpadnih voda, su na ružne načine napustili Razvojnu agenciju Karlovačke županije “Karla”, odnosno Vodovod i kanalizaciju. No, opozicija nikada nije pitala gradonačelnika zašto je M. Grčić smijenjena. Što je problem s oporbom da se tim krupnim problemima – koji su ujedno politički ziceri – ne bavi?

  • Ne znam zašto se to nije tada problematiziralo. Sada jesmo doveli u pitanje izbor ravnateljice Dječjeg vrtića “Četiri rijeke”, pa se gradonačelnik oglasio da nije to njegov odabir. A čiji je? Od novoizabrane ravnateljice nismo dobili niti životopis. Vijećnik Golubić je pitao koliko ima radnog iskustva jer je riječ o mladoj osobi – ima 40 godina i pet ili šest godina staža.

Njezina protukandidatkinja Bernarda Vuksan je u tom poslu veteran?

  • Jest. Njezin je pak životopis bio štur. O novoj ravnateljici smo jedino saznali da je predsjednica HDZ-a na Logorištu, što je, realno, najvažnija referenca.

Kako pridobiti birače, motivirati ih da izađu na birališta. Što je tvoja ideja?

  • Treba sumirati probleme i nuditi rješenja. Moramo pridobiti izborne apstinente i angažirati ih kao birače. HDZ ima svoje vjerno biračko tijelo, što je nekih osam tisuća glasača. U Karlovcu je pedesetak tisuća birača. Građani su već pali u apatiju. HDZ vlada 16 godina neprekidno i svi misle da je njihova pobjeda već ostvarena, odnosno da je njihova vladavina gotova stvar – tako su nas naučili. HDZ je ušao u sve pore društva.

Ima li HDZ vrlinu?

  • Vrlo su organizirani.

Jesu li napravili nešto dobro?

  • Započeti projekti su dobri. Veselim se obnovi kina “Edison”, a obnavlja se i vrelovod. Ipak, ne znamo koji bi precizno bili učinci te investicije i podrazumijevaju li i pad cijene grijanja. Samo ulaganje je naraslo – početna cijena je, ako se ne varam, veća od 30 milijuna kuna.