Otvorena izložba Tomislava Ostoje “Eros i Thanatos”

"Eros i tanatos su pojmovi koji se tumače iz različitih perspektiva – filozofskih, teoloških, psihoanalitičkih... Eros predstavlja volju za životom, a tanatos volju za smrti. Umjetnost nas može vratiti u normalnost koju smo izgubili za pandemije. Ova izložba je stoga izvrstan korak u tom pravcu, može oraspoložiti posjetitelje da pogledaju unaprijed, pa ona ima i 'metafizičku' ulogu", poručuje gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

Autor: Marin Bakić

“Nedugo nakon postavljanja memorijalnog spomenika žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru, kojeg je izradio sa suprugom Đurđicom, i koje je njegovo najpoznatije djelo, kipar Tomislav Ostoja ostaje bez životne suputnice, nakon što je nešto ranije ostao bez sina. Shrvan od bola, dugo je trebalo da se opet vrati stvaranju. Nakon povratka, drastično mijenja medij izričaja. Od skulpture dolazi do slike i počinje slikati. Uglavnom monokromno, a negdje i bojom stvara cijele cikluse apstraktnih slikarskih radova koji u dvodimenzionalnom formatu imaju geometrijsku prepoznatljivost nekadašnjih trodimenzionalnih monolita iz javnih prostora. Upravo su ove slike, kao i dio skulptura, ono čime se ovaj umjetnički genijalac predstavlja u Karlovcu prvi put”, predstavlja voditeljica Galerije “Vjekoslav Karas” Aleksandra Goreta autora čija je izložba “Eros i Thanatos”, bez njegova prisustva uslijed pandemijskih okolnosti, otvorena u srijedu Karlovcu i traje do 31. ožujka.

Izloženo je 37 djela – 30 slika i sedam skulptura – ovog Splićanina po rođenju i Zagrepčana po mjestu života i rada koji je u 90. godini života.

“Porijeklom s Brača, otoka poznatog po kamenu i kiparstvu, Ostoja je svoj talent otkrio već u mladosti. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu, a kasnije Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na hrvatsku kiparsku scenu je ušao kroz natječaj za izradu skulpture posvećene književniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću 1961. godine – nalazi se ispred zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izuzetna, monumentalna, dinamična i prozračna skulptura šiljatih rubova početak je onoga što će ovaj kiparski velikan kasnije nastaviti kroz vlastiti životni opus širom Hrvatske. Neće pasti pod utjecaj tadašnjih suvremenih trendova, nego će razviti sebi svojstven stil koji će naglašavati izuzetan likovni talent i senzibilitet za formu”, kaže A. Goreta.

U kasnijoj fazi njegov interes okrenut će se etno-motivima rodnoga kraja – ribama i pticama. Kao i svaki umjetnik, Ostoja će proći plodonosne faze i krize u razvijanju izričaja. Ipak, kvaliteta radova i likovni senzibilitet ostat će neupitni kroz desetljeća daljnjeg stvaranja.

Aleksandra Goreta

“Ostoja će izraditi i postaviti više od 20 skulptura u javnom prostoru. Za svoj će rad dobiti 15 nagrada na državnoj razini. Radove će predstaviti na više od 30 samostalnih izložbi. Njegova umjetnička karijera doista je impresivna”, podcrtava voditeljica Galerije “Vjekoslav Karas” i autorica predgovora katalogu izložbe.

“Eros i tanatos su pojmovi koji se tumače iz različitih perspektiva – filozofskih, teoloških, psihoanalitičkih… Eros predstavlja volju za životom, a tanatos volju za smrti. Umjetnost nas može vratiti u normalnost koju smo izgubili za pandemije. Ova izložba je stoga izvrstan korak u tom pravcu, može oraspoložiti posjetitelje da pogledaju unaprijed, pa ona ima i ‘metafizičku’ ulogu”, poručuje gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.