Projekt edukacije mladih o EU institucijama i važnosti izlaska na izbore

Autor: Ana Smoljak

Unatoč pandemiji koronavirusa Hrvatska mreža za ruralni razvoj uspješno završava projekt „Političke institucije EU“ u vrijednosti od približno 105.000,00 kn od čega Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sufinancira oko 85%.

„Budući da je prošle godine samo 42% mladih izašlo na izbore za Europski parlament zaključili smo kako mladi nisu dovoljno upoznati s radom političkih institucija EU, te su im potrebna predavanja o EU, kao i Vijeću Europske unije koje izražava interese država članica čiji predstavnici izvršne vlasti u njemu raspravljaju i donose odluke te na taj način odlučuju i o njihovim životima“, istaknula je voditeljica projekta Ana Smoljak. Stoga je osnovni cilj projekta bio senzibilizirati mlade o važnosti odluka koje se donose u političkim institucijama EU, odnosno upoznati ih s uredbama i direktivama i što one znače za države članice EU.

Ukupno je održano pet edukativnih radionica za 100-njak učenika u Gimnaziji Karlovac, Gimnaziji Vukovar, Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu, Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima i Obrtničkoj školi u Županji.

Nakon uspješne edukacije polaznicima radionica podijeljene su brošure „Političke institucije EU“ tiskane u sklopu projekta, a svoje znanje mogu provjeriti i na kratkom virtualnom kvizu o institucijama Europske unije osmišljenom za mobilne uređaje. Također je izrađen animirani edukativni video u kojem su detaljno objašnjene političke institucije EU, načini biranja izaslanika u predstavnička tijela i ovlasti tijela, osnovne funkcije tijela, njihove odgovornosti i uloga na međunarodnoj sceni.

Svi su materijali dostupni na mrežnoj stranici Hrvatske mreže za ruralni razvoj: https://hmrr.hr/politicke-institucije-eu/. Projekt s ciljem edukacije mladih o funkcioniranju Europske unije produžen je zbog epidemiološke situacije s planiranih šest na 11 mjeseci, te će provedba formalno završiti do kraja godine.