Loncu poklopac: Koza nostra

„Naši kritičari tvrde da presporo razvijamo Karlovac. Kako gledate na to”, pitala je Anamarija Radočaj kandidate za predsjednika GO SKHDZ-a Karlovac Damira Mandića i Andreju Navijalić na sučeljavanju. "Mislim da je problem što i dalje imamo kritičare”, rekla je Andreja i pobrala frenetičan aplauz svih okupljenih – jedan je čak skočio toliko od oduševljenja da je udario glavom u luster

Autor: Marin Bakić

„Dobra veče i dobro došli na sučeljavanje kandidata za predsjednika, odnosno predsjednicu Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Karlovac koju organizira Mladež HDZ-a Karlovac ili SKOJ SKHDZ-a, kako bi rekao kolega Marin Bakić. Moje ime je Anamarija Radočaj, zaposlena sam bez ikakvog novinarskog iskustva ni kriva ni prava, ni dužna ni nedužna, ni vina ni nevina na mjestu zamjenice glavnog unerednika Hrvatskog radio Karlovca Branka Obradovića – Kine, odnosno svih medija koje ta gradska medijska kuća izdaje na račun poreskih obveznika u svrhu promocije naše stranke, i zajedno s čovjekom čije ime ne znam i koji nosi odijelo s cipelama i do gležnja kratke čarape pa pokazuje svoje dlakave listove skupu moderiram večeras ovaj razgovor. Molim vas da se do aftera držite međusobnog razmaka i da lustere koristite samo za rasvjetu”, započela je u četvrtak u stranačkim prostorijama program moderatorica.

Došli su i kandidati – Damir Mandić, gradonačelnik-padobranac koji je prije dvije godine dao ostavku na istu funkciju na koju sada želi da ga izaberu, a to je učinio s obrazloženjem da ne može istodobno obnašati dvije tako odgovorne dužnosti, te Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika-padobranca, u zlonamjernim krugovima poznata kao jahačica magle i gospođa Karizma koja je bacila rukavicu u lice svome pretpostavljenom u Gradu Karlovcu rekavši mu: „You want a piece of me, bitch?!”

„Vidimo da se dio uginuće javnosti raspituje za ove izbore, ali molim da se suzdržimo od komentiranja naše stvari u – javnosti”, poručuje Anamarija Radočaj koja je ovo posljednje rekla kroz smijeh.

„Tako je, mi ovdje biramo u biti tko će biti sljedeći gradonačelnik, a što se to tiče tu ‘javnost’”, prisnažuje Andreja i dodaje: „Ja sam za omertu i nisam niti odgovorila Bakiću na njegov poziv da uradimo sučeljavanje preko Skypea”.

„Ja sam odgovorio potvrdno. Rekao sam da ću pristati na sučeljavanje, ako i ti, Andreja, pristaneš. Mogu si samo zamisliti onog slovojeda Bakića kako se lupio dlanom o čelo i dreknuo: „Pa naravno da će neće biti sučeljavanja, ako jedna strana ne pristane, neće se valjda sučeljavati sa mnom!”, na što se grohotom nasmijao čovjek u kratkim čarapama, a on se te večeri i oglašavao jedino smijehom i ponudom bataka na uvid.

„Dakle, slažem se i ja – ovo je naša stvar – koza nostra”, kliknuo je Mandić, poznat u istim zlonamjernim krugovima i kao gospodin Probigrad jer je od doseljenja serijski, brzinski i bez problema kao proteže posrnulog karlovačkog velmože Damira Jelića sklepao satnicu za vjeronauk, postao gradski vijećnik, ravnatelj Gimnazije Karlovac, predsjednik Gradskog vijeća, predsjednik GO SKHDZ-a, a naposljetku i gradonačelnik-padobranac.

„Koji je Vaš program”, pitala je A. Radočaj kandidate.

„Moj program je zaposliti što više članova u gradskom sustavu i beskrupulozno na sve moguće načine izrabljivati javne resurse”, odlučno je odrezala Karizma.

„A moje je zaposliti što više članova u gradskom sustavu i beskrupulozno na sve moguće načine izrabljivati javne resurse”, kontrirao je Probigrad.

„Ali to je isti program”, pravi se mutava A. Radočaj zabave radi.

„E, ali nije isti”, uzvraća Damir i nastavlja, „jer je pitanje kojih kadrova i na koje pozicije. Primjerice, nije mi pošlo za rukom da produžimo Matiji Perkoviću, bacc. oec, mandat diktatora Hrvatskog radio Karlovca, a kao vjerni vojnik je zadužio Partiju.

„Oprostite, šefe”, uzvratila je Andreja, „i Vanda Basta, formerly known as Antunović, se iskazala kao naš vjerni piar agent u novinarskim redovima i zaslužila je diktatorsku, pardon direktorsku funkciju”.

„Da, ali Matija se iskazao vještiji s reketom”, polemizira Mandić.

„Nisam ga nikad vidjela da igra tenis”, kaže Andreja, napuči usnice i slegne ramenima.

„Vješt je Matija, vješt”, promumljala je Anamarija i zastala u pola rečenice. Nastao je muk. Čulo se samo njihanje lustera.

„Mislite li stipendijama pomoći nama zainteresiranima za cjeloživotno obrazovanje”, čuo se iz publike upit direktora gradske tvrtke Mladost Ivana Uđbinca, struč. spec. oec. koji je time presjekao nastalu tišinu.

„Ali, Ivane, tebi je Grad Karlovac platio u poznim godinama studij poslovnog upravljanja na Veleučilištu u Karlovcu. Koliko ti znanja treba za naplatu parkinga”, odgovorio je Mandić protupitanjem.

„Vješt je menadžer, to sam htjela reć’ za Matiju”, ubacila se A. Radočaj i dodala: „Pa on me zaposlio na radiju, treba li bolje reference?”

„Pustimo sad to. Nije u tome problem, gradonačelniče-padobranče”, ustraje Uđbinac, “i mladi se žele školovati, ali veleučilišta u Zaprešiću, Čajnićima i Donjem Lapcu baš ‘deru’ s visinama školarina. Uostalom, otvoren je i poslijediplomski studij kriminalistike u Pleternici, pa barem za putne troškove da Grad Karlovac doda, može Mladost pokriti školarinu, zato je tu, da služi mladima, he-he-he”, kazao je Uđbinac taman dok je čovjek u kratkim čarapama ispijao vodu, pa se zagrcnuo od smijeha i tekućina mu je izašla niz nosnice.

„Meni je Zelenilo platilo studij u Zaprešiću dok sam bio direktor, putovao sam službenim automobilom tamo, ali mi je baš nedostajao novac za zidarski sendvič da si složim između predavanja, pa podržavam Ivanovu ideju za stipendije”, dodaje je direktor Županijske uprave za ceste Stjepan Turković, ing. oec., na što se ubacio Matija prijedlogom svima da upišu studije u Travniku jer su tamo najbolji ćevapi, da ih je 20 u velikoj porciji i da nema potrebe za slaganjem sendviča od parizera i gaude.

„Uglavnom, što se tiče Hrvatskog radio Karlovca, najvažnije je da zadržimo kineski model pristupa novinarstvu i novinskim slobodama”, poentirao je Mandić, a složili su se i svi prisutni.

Predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač iliti Mata Ce-Tung je uto kazao da je stručnjak za kinesko gospodarstvo od dinastije Ming do 2013. godine i da može pomoći u ostvarenju tog cilja.

„Naši kritičari tvrde da presporo razvijamo Karlovac. Kako gledate na to”, pitala je Anamarija kandidate.

„Mislim da je problem što i dalje imamo kritičare”, rekla je Andreja i pobrala frenetičan aplauz svih okupljenih – jedan je čak skočio toliko od oduševljenja da je udario glavom u luster.

„Što sam rekla na početku”, prijekorno mu se obratila Anamarija.

„Kolega, takva su vremena iza nas. Sad moramo biti pristojni, slatkorječivi i enigmatični da ljudima bude milo dok s njima pričamo, dok se u isto vrijeme cijeli dan nastavljaju pitati koji smo quratz uopće rekli, a i dalje nastavljamo po starom”, podsjetio je Mandić na novu partijsku strategiju koju je inaugurirao zvanu „Grad kao grad”.

„Mislim da se trebamo usredotočiti na populacijsku politiku”, javila se Nada Murganić, nekadašnja ministrica.

„Polako, gospođo, uskoro će after”, oglasio se napokon i moderator u kratkim čarapama.

„Ne razumijem, nije mi nitko ništa rekao za to”, uzvratila je ministrica, što je naišlo na sporadično hihotanje u publici.

„Da, primakli smo se kraju. Molim vas završne riječi”, kazala je Anamarija.

„Priželjkujem velik odaziv na unutarstranačkim izborima i mizeran na gradskim”, kazala je Andreja.

„S ovom gradskom oporbom je to gotovo zajamčeno, pa se ne brinem. Jedino što sad priželjkujem je da zajašemo ovaj luster”, uzvratio je Mandić, oblizao se i zasukao rukave.