U petak druga karlovačka TEDex konferencija

Fizičar Saša Ceci, aktivistica, dramaturginja i nakladnica Ivana Francisković Olrom, sportašica Maja Drobnjaković, grafički dizajner Daniel Ille, spisateljica, glazbenica, voditeljica i blogerica Anđa Marić te književnica, glazbenica, voditeljica, novinarka, televizijska urednica Nina Skorup podijelit će s karlovačkom publikom u petak s početkom u 19 sati u Gradskom kazalištu "Zorin dom", u sklopu TEDx Karlovac Library konferencije, koju organizira Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić", svoje inspirativne priče, promišljanja i ideje

Autor: Marin Bakić

Fizičar Saša Ceci, aktivistica, dramaturginja i nakladnica Ivana Francisković Olrom, sportašica Maja Drobnjaković, grafički dizajner Daniel Ille, spisateljica, glazbenica, voditeljica i blogerica Anđa Marić te književnica, glazbenica, voditeljica, novinarka, televizijska urednica Nina Skorup podijelit će s karlovačkom publikom u petak s početkom u 19 sati u Gradskom kazalištu “Zorin dom”, u sklopu TEDx Karlovac Library konferencije, koju organizira Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, svoje inspirativne priče, promišljanja i ideje.

Po tom međunarodno popularnom konceptu, svatko od njih će to učiniti u 18 minuta, a besplatne karte se mogu nabaviti na Zavičajnom odjelu Gradske knjižnice.

Ceci, čija je tema izlaganja “Fizičari su čuđenje u svijetu”, je zaposlen na Institutu “Ruđer Bošković” i predavač je na Sveučilištu u Zagrebu, a javnosti je najpoznatiji po nastojanju da znanost učini popularnom. Suosnivač je Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja te suorganizator mjesečnih tribina o razbijanju mitova “Skeptici u pubu”.

“Govorom znakovitog naziva „Dobra je godina“, u ovoj turbulentnoj godini, I. Francišković Olrom vratit će nas prirodi, čiji smo i mi sastavni dio, a u kojoj možemo pronaći mir, inspiraciju i motivaciju za život. Ivana je rođena i živi u Karlovcu. Studirala je dramaturgiju, radila u karlovačkom kazalištu, pisala za televizijske serije, vodila udrugu zaštite okoliša i još mnogo toga”, najavljuje Miroslav Katić iz Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”.

Ona je jedina žena s amputiranom potkoljenicom u Hrvatskoj koja – trči. Prošle godine je na utrci “Wings for Life” u Zadru otrčala sedam kilometara, a ove godine čak deset. Kroz bolest i život s protezom naučila je cijeniti „obične“ stvari. S gubitkom noge dobila je hrabrost. Hrabrost da bude ono što je. Hrabrost da stane pred ljude i pokaže da je naizgled drugačija, a zapravo ista. M. Drobnjaković je Karlovčanka, profesorica kineziologije, zaposlenica u Gimnastičkog kluba “Trešnjevka”, a aktivno trenira paraatletiku, sjedeću odbojku i streljaštvo.

Miroslav Katić

“Kreativnost uvijek počinje od praznog papira, bijelog platna, crnog ekrana… Na njima prije ili kasnije, pod utjecajem inspiracije, nastane originalno djelo. No što se dogodi kad između inspiracije i djela stoji zahtjev klijenta? O izazovima svog zanimanja govorit će nam Ille, grafički dizajner koji je tijekom svoje bogate karijere radio na kreiranju vizualnih identiteta s mnogim klijentima, a trenutno je zaposlen na radnom mjestu grafičkog urednika Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Dobitnik je Porina u 2019. godini za najbolje likovno oblikovanje CD-a “Nuspojave” Gorana Bare i Majki”, dodaje Katić.

A. Marić i N. Skorup će skupa govoriti o mogućem i nemogućem, prošlosti i budućnosti, ograničenjima i problemima, odnosno perspektivama u izlaganju “Svijet se promijenio, a vi?”

Nina je prirodno postala it girl hrvatske scene, donijevši svjetski cool svojim likom i djelom na totalno drugačiji i samo njoj svojstven način, a Anđa za sebe kaže da je “uvijek stršala“ i bila “preglasna”, “previdljiva”, “previše”, iako neodoljivo razigrana i raspoložena za život koji je sve samo ne – običan. Piše knjige za djecu, knjige koje ih odvode u svijet koji je odavno zaboravljen, jer ima magičnost koju djeca prepoznaju.

Miroslav Katić

U pauzi konferencije nastupit će kantautor Martin Ladika.