Živjeti da bi se propovijedalo: Odgovornost za župnu zajednicu

Svaka ljudska zajednica, shodno tome i župna, živi u vremenu i prostoru, ima svoje obaveze, pa i materijalne. Papa Franjo smatra da je ovaj način na koji članovi župne zajednice pomažu financijski svoju zajednicu nije možda primjeren u ovom vremenu jer se izgubio onaj teološki smisao sakramenata i obreda. Vrijednost euharistije (mise), sakramenti i obredi mjereni su visinom naknade. Cilj je, dakle vratiti teološki smisao svemu, ali istovremeno razvijati kod vjernika i članova župne zajednice svijest da na drugi način financijski pomažu život svoje župne zajednice, da se mogu pokriti troškovi

Autor: Lovro Zaplatić

Veliki kršćanski radijski i televizijski propovjednik nadbiskup Fulton Sheen rekao je jednom da u Americi nema niti stotinu mrzitelja Crkve, ali ima milijune mrzitelja onoga što Crkva nije jer je jednostavno ne poznaju. Dovoljno je samo letimično baciti oko na pojedine članke u medijima, osobito one na internetu, pa da se uoči da je slavni Sheen imao pravo. O komentarima ispod tekstova da i ne govorimo. Žalosno je da i vjernici, ili oni koji sebe smatraju vjernicima i katolicima svoje Crkve ne poznaju. Vidim da je u takozvanim civilnim medijima proizveo određeni učinak dokument Kongregacije za kler pod naslovom “Pastoralna preobrazba župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve”.

Cilj je tog dokumenta potaknuti suodgovornost krštenika i promicati pastoralnu skrb utemeljenu na bliskosti i suradnji među župama. Želi se na poseban način istaknuti misionarsko poslanje župe pa se navodi da je važno da se svi u Crkvi osjećamo kao kod kuće, potiče se na suradnju unutar župne zajednice, veću ulogu laika unutar zajednice. Sam dokument ima 11 poglavlja.

Posljednje 11 poglavlje bavi se se onim na što su se zakvačili  naši „slobodni i neovisni, napredni mediji“ – pitanje financiranja unutar  Crkve, i to s naglascima na takozvane tarife za pojedine obrede namjerno izostavljajući da je naglasak na odgovornosti vjernika, u ovom slučaju katolika da uzdržavaju dobrovoljno župnika i sve obaveze koje župa ima. Slijedeći dobrohotno logiku i misao velikog Sheena vjerujem dobrohotno da se ljudi prihvatiše pisanja, ne iz mržnje nego iz neznanja, isto vrijedi i za komentatore.

Drugom prilikom progovorit ću i o ostalim točkama ovoga dokumenta.

Svaka ljudska zajednica, shodno tome i župna, živi u vremenu i prostoru, ima svoje obaveze, pa i materijalne. Papa Franjo smatra da je ovaj način na koji članovi župne zajednice pomažu financijski svoju zajednicu nije možda primjeren u ovom vremenu jer se izgubio onaj teološki smisao sakramenata i obreda. Vrijednost euharistije (mise), sakramenti i obredi mjereni su visinom naknade. Cilj je, dakle vratiti teološki smisao svemu, ali istovremeno razvijati kod vjernika i članova župne zajednice svijest da na drugi način financijski pomažu život svoje župne zajednice, da se mogu pokriti troškovi.

Nadalje, cilj ovoga dokumenta jest poticati vjernike laike da preuzmu aktivniju ulogu na tom području života župe, osobito kroz Župno ekonomsko vijeće. Na taj način razvija se duh solidarnosti i odgovornosti unutar zajednice. Istovremeno to pomaže župniku da se na drugi i kvalitetniji način može posvetiti drugim oblicima rada na župi. Kad smo već kod tih raznih taksa kao čovjek koji je već 45 godina na župama diljem Nadbiskupije mogu posvjedočiti da takse zapravo zauzimaju najmanji dio financija jedne prosječne župe. Najveći dio su zapravo dobrovoljni prilozi vjernika, što samo govori da su svjesni potreba svoje zajednice. Isto tako, iskustvo mi govori da su najglasniji i najbučniji oko svega toga oni koji ne pridonose ništa.

Tako je bilo uvijek, tako će biti u i u budućnosti.