Predstoje vremena za kreativne i odvažne

Spremamo se za novo financijsko razdoblje. Tu prije svega mislim na geotermalne potencijale, integrirani javni prijevoz, smart city rješenja, uređenje još nekih starih građevina poput Gajeve 21, novog vatrogasnog centra. U vojarni Luščić vjerujem da se otvara nova stranica urbanističkog razvoja Karlovca. U tijeku je izrada UPU-a ŠRC Korana. Naravno, pred nama je svakodnevna briga o ravnomjernom razvoju grada brineći se o komunalnoj i društvenoj svakodnevici

Autor: Damir Mandić

Dragi svi, poštovani vijećnici, poštovani dobitnici priznanja Grada Karlovca, čestitam vam Dan našeg grada.

Jednako tako čestitam svim dobitnicima priznanja. Svojim radom pokazujete da Karlovac ima ljude na koje svi možemo biti ponosni. U svim svojim različitostima gradite Karlovac na temeljima otvorenosti i razumijevanja.

Prije tri godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, dali smo riječ kako ćemo pokrenuti strateške projekte za Karlovac, a koji su u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda i Hrvatskih željeznica. Danas mogu potvrditi da smo to zaista i odradili. Obrana od poplava, obilaznica Turnja, drugi kolosijek Karlovac – Hrvatski Leskovac su živi projekti i u provedbi. Gradske službe su u ovim projektima dale i više od onog što su bile dužne. Stoga danas najprije zahvaljujem najvećem dijelu zaposlenika u gradskoj upravi te gradskim tvrtkama i ustanovama što svakodnevno nastoje obavljati svoje poslove na najbolji mogući način. Upravo svijest da svakodnevnim radom ispunjavamo svoje poslanje službe građanima grada Karlovca je ono što nam jest i mora biti obveza, ma koliko to zvučalo patetično.

Posebno želim naglasiti i zahvaliti svim zaposlenicima gradskog sustava, u upravi, tvrtkama, ustanovama na vrhunski odrađenom poslu u posljednja tri mjeseca u okolnostima pandemije COVIDA-19. Zahvala svim Karlovčankama i Karlovčanima jer smo svi u Karlovcu reagirali na vrijeme i odgovorno. Ovo je svjetski problem s puno nepoznanica i velikom dozom neizvjesnosti. Zato je važno da smo reagirali odgovorno i na taj način pridonijeli kontroli situacije.

Naše mjere smo dogovorili s Hrvatskom obrtničkom i Hrvatskom gospodarskom komorom. Karlovac svoju stabilnost može zahvaliti prije svega proizvodnim djelatnostima. Što nas još čeka možemo samo predviđati, ali moramo nastaviti biti odgovorni, moramo biti svjesni da ćemo morati mijenjati mnoge navike i da je sada osnovni cilj zaštititi zdravlje, ali i egzistenciju svih, organizirati se da svi poslovni procesi nesmetano funkcioniraju kako bismo zaštitili svako radno mjesto. Moramo vježbati i ubrzano naučiti plesati s virusom. Ono što je jednako tako sigurno, za sad, virus vodi ples.

Ma koliko bilo teško, sljedeće godine ples za Dan grada nećemo otkazivati. Za sad se naše projekcije o smanjenju prihoda proračuna za 20 milijuna kuna, a samim tim i odustajanju od mnogih projekata i aktivnosti, čine realnima, na žalost. Među prvima ako ne i prvi u Hrvatskoj poduzeli smo mjere kojima smo odlučili pomoći građanima i gospodarstvu. Pokazalo se učinkovito, pogotovo na psihološkom planu smanjenja neizvjesnosti. Ipak, prave posljedice tek ćemo osjetiti. Svi zajedno moramo osvijestiti i podijeliti teret rješenja. Smanjivanjem plaća u gradskom sustavu pokazali smo da smo svjesni situacije, kao što smo nezaustavljanjem mnogih projekata pokazali da ne želimo biti uzrok usporavanja poslovnih aktivnosti. Činjenica je da je Vlada Republike Hrvatske svojim mjerama spasila u prvom valu dramatične posljedice po građane i gospodarstvo. U tom kontekstu ćemo se i dalje usklađivati s nacionalnim mjerama. Ovu 2020. samo zajedno možemo izdržati i ostati na nogama.

U ovakvim prigodama uvijek ističemo na što smo ponosni. Valja biti svjestan da smo samo radili ono za što su nas građani birali i što od nas očekuju. Stoga nema prostora za preveliku samohvalu. Dapače, sve što smo odradili dobro neka bude poticaj da budemo još bolji. Ovdje se zahvaljujem i vama gradskim vijećnicima jer bez vas ništa od ovog ne bi bilo moguće. Važno je što nam nijedan euro europskog novca nije promaknuo. Poduzetnička zona Gornje Mekušje je upravo najbolji primjer. Uspjeli smo Karlovac uvesti u ITU mehanizam kao nositelja većeg urbanog područja Karlovac-Duga Resa-Ozalj. Ostali gradovi u Hrvatskoj, njih sedam, za to su se pripremali tri godine, mi smo sve odradili za šest mjeseci. Već iz ovog financijskog razdoblja spremni smo povući novce za kino Edison, obnovu vrelovoda, izgradnju Centra Nikole Tesle. Vrijedi spomenuti programe u kulturi, socijalni program, sportu, Zvjezdano ljeto, Advent, novi koncept Dana piva. Pozicionirali smo Karlovac još više na turističkoj karti Hrvatske. Vrijedi spomenuti nove vrtiće, Grabrik, Mahično, Dubovac, Muzej na Turnju, energetske obnove škola i zgrade gradske uprave, atletsku stazu i novi travnjak na Čavleku.

Jasno je da svojim razvojem najsigurnije možemo upravljati koristeći sredstva europskih fondova uz osiguranje vlastitih sredstava za sufinanciranje. Važno je znati da smo prepoznati i na nacionalnoj razini kao grad koji je u zadnje tri godine pri vrhu u povlačenju EU sredstava. U ovom trenutku je ugovoreno više od 500 milijuna kuna. Napokon ćemo riješit Radićevu i komunalnu infrastrukturu Zvijezde. Jamadol, Gornje Mekušje, Donja i Gornja Švarča, Drežnik i Hrnetić, Sajevac i Turanj dobit će sanitarnu odovodnju, a najveći dio njih i poboljšanu prometnu infrastrukturu. Županija karlovačka uređuje Oružanu, Veleučilište u Karlovcu je provelo vrhunski projekt “Atrij znanja”. Partneri smo u uređenju novog skloništa za zlostavljane žene.

Spremamo se za novo financijsko razdoblje. Tu prije svega mislim na geotermalne potencijale, integrirani javni prijevoz, smart city rješenja, uređenje još nekih starih građevina poput Gajeve 21, novog vatrogasnog centra. U vojarni Luščić vjerujem da se otvara nova stranica urbanističkog razvoja Karlovca. U tijeku je izrada UPU-a ŠRC Korana. Naravno, pred nama je svakodnevna briga o ravnomjernom razvoju grada brineći se o komunalnoj i društvenoj svakodnevici.

Imamo još puno posla i potreba. Pred nama su izazovna vremena za kreativne i odvažne, a ova uprava je pokazala da to jest. Karlovac je grad otvorena duha i ponosa. Budimo podrška jedni drugima.

Hvala!

*govor s dodjele javnih priznanja

**preuzeto s fejsbučne stranice gradonačelnika