Otvoreno pismo ocu Jakovu

Kao netko tko, sudeći po Vašoj biografiji, zasigurno ne biste pristali na to da Vas se obasipa nepripadajućim počastima, pozivam Vas osobno i u ime Polke da se javno odreknete Nagrade Grada Karlovca i na taj način ispravite što se može

Autor: Marin Bakić

Poštovani gospodine Mamiću, uvaženi oče Jakove.

Kao što ste možda informirani, Grad Karlovac je odlučio u utorak na sjednici Gradskog vijeća dodijeliti Vam Nagradu Grada Karlovca. Uvažavajući Vašu biografiju i Vaš doprinos Karlovcu, napose za Domovinskog rata, osjećam obvezu kao netko kome je stalo do nečega što bismo uvjetno mogli nazvati higijenom javnog diskursa, te kao čelnik Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka koja se odazvala na 25. travnja raspisan gradski poziv za dostavu prijedloga Odboru za javna priznanja Gradskog vijeća za dodjelu javnih gradskih priznanja, a i sama je dobitnica Medalje Grada, obavijestiti Vas kako su vlasti napravile u najmanju ruku propust i odlučile Vam dodijeliti Nagradu Grada Karlovca, koja je i novčana, mada za nju po natječaju i gradskim propisima niste kvalificirani. Kao netko tko, sudeći po Vašoj biografiji, zasigurno ne biste pristali na to da Vas se obasipa nepripadajućim počastima, pozivam Vas osobno i u ime Polke da se javno odreknete tog priznanja i na taj način ispravite što se može.

Nagrada Grada Karlovca i Plaketa Grada Karlovca su namijenjene građanima Karlovca, a Povelja počasnog građanina i Medalja Grada se mogu dodijeliti i onima koji nisu Karlovčani. Kako ne živite u Karlovcu i niste zavičajno povezani s našim gradom, jasno je da Vam Nagrada Grada ne pripada i da su odlukom da Vam se dodijeli zakinuti vrijedni Karlovčani kandidirani za to priznanje.

Kao karakteran čovjek koji nije samo stručan za etiku i moral nego ih, uvjeren sam, i živite, siguran sam da uvažavate ove činjenice i da se na ovaj apel nećete oglušiti, a to je važno i zato da se Vaša biografija i doprinos, doprinos drugih vrijednih građana, Dan grada povodom kojeg se priznanja dijele i javni standardi ne unizuju.

Zahvalan na razumijevanju,

Marin Bakić,

Udruga POLKA